Твердий сир — один із найулюбленіших продуктів для мільйонів людей. Він є чудовим джерелом якісного білка, жиру та кальцію. Всього 30 грамів на день забезпечують організм цим необхідним мінералом аж на 33%. Але продукт не з дешевих, тому хочеться купити сир найвищої якості. Як не заплутатися в різноманітності й вибрати саме той варіант, що надасть максимум користі організму?
Основні моменти
Вибираючи твердий сир, зважайте на такі моменти:
- зовнішній вигляд — продукт не повинен мати тріщин або неоднорідностей, колір має бути рівномірний, натуральний (близький до кремового), в іншому випадку перед вами або недозрілий сир, або взагалі несправжній;
- дірочки — якщо сир містить дірочки, звертайте увагу на те, що розмір має бути приблизно однаковим, а розташування на поверхні — максимально рівномірним;
- склад — зазвичай мають бути молоко, закваска, сіль, ферменти, можливе додавання хлористого кальцію (якщо у складі вказані будь-які рослинні жири, то перед вами молоковмісний продукт, що відрізняється за властивостями й має низьку якість);
- смак — сир не повинен хрумтіти, бути гумовим за відчуттями або, навпаки, липнути до зубів (м’яка однорідна консистенція забезпечує приємний смак і залишає в роті гарні відчуття після прийому їжі);
- скоринка — оптимальний розмір — 2 мм (більша говорить про довгий термін зберігання й втрату певних смакових якостей).
Ніколи не купляйте сир, у якого сплив термін придатності. Голландський різновид не перетвориться на пармезан, якщо буде зберігатися довше. Витримані сири виготовляються за іншою технологією та в інших умовах.
Купуйте продукт у перевірених продавців та в надійних місцях. В інтернет-магазині novus.online ви знайдете широке різноманіття якісних сирів, серед яких точно є потрібний варіант.
Найпопулярніші різновиди
В Україні можна знайти багато твердих сирів, але найбільший попит мають:
- пармезан;
- едем;
- чеддер;
- гауда;
- грюєр;
- пекоріно;
- голландский;
- емменталь.
Вибирайте улюблений, зважайте на якість та смакуйте із задоволенням.