Україна повернула з російського полону бердянських священників Богдана Гелету та Івана Левицького, які були ув’язнені понад два роки — Новини Запоріжжя

Україна повернула з російського полону двох греко-католицьких священнослужителів з Бердянська – настоятеля храму Різдва Пресвятої Богородиці Івана Левицького та священника того ж храму Богдана Гелету.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

Нагадаємо, росіяни викрали та ув’язнили Івана Левицького та священника того ж храму Богдана Гелету 16 листопада 2022 року під час періоду масштабних релігійних переслідувань проукраїнських служителів.

З початку повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року священники УГКЦ вирішили залишитися зі своїм народом на тимчасово окупованих територіях. Вони служили як греко-католицьким, так і римо-католицьким громадам, даючи світло надії людям, які опинилися під окупацією.

Росіяни арештували отців і за пропагандистськию методичкою звинуватили їх нібито у підривній діяльності, зберіганні зброї, підтримці «екстремістських організацій» і т.д. До сьогодні доля затриманих бердянських священників була невідомою. Підтвердженої інформації щодо місця їхнього перебування, стану здоров’я не було.

Священники Іван Левицький і Богдан Гелета в російському ув’язненні
Фото: УГКЦ

Крім Богдана Гелети та Івана Левицького, сьогодні з російського полону повернули ще вісьмох українців. Це Наріман Джелял, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, захоплений у Криму ще у 2021 році. Олена Пех та Валерій Матюшенко – цивільні, які були в полоні ще з 2017–2018 років. Іще пʼятеро цивільних, які були захоплені на території Білорусі та позбавлені свободи: Микола Швець, Наталія Захаренко, Павло Купрієнко, Людмила Гончаренко та Катерина Брюханова.

«Усі вони вже звільнені та вдома – в Україні. Дякую кожному й кожній, хто допомагав! Дякую нашій команді, яка займається звільненням полонених. Хочу відзначити також зусилля Ватикану заради того, щоб повернути додому цих людей. Обовʼязково звільнимо всіх наших!», – повідомив Володимир Зеленський.

Окупанти затримали двох мешканців Запорізької області: їм загрожує до 20 років позбавлення волі

Джерело

Новини Запоріжжя