У Запоріжжі знайшли мотику з рогу благородного оленя, якій кілька тисяч років, — ФОТО — Новини Запоріжжя

Нещодавно музейні фонди Національного заповідника «Хортиця» поповнилися ще однією рідкісною знахідкою — мотикою, якій кілька тисяч років. Її знайшов мешканець вулиці Скельної Віктор Доронович, прибираючи сміття на косі біля урочища Сагайдачне у лівобережній частині Дніпровського району Запоріжжя. Такі історичні речі нерідко виринають на світ після знищення Каховського водосховища.

Про це повідомляє Національний заповідник «Хортиця».

Запоріжець одразу зрозумів, що дивний кістяний предмет з отвором має історичну цінність. Він показав його знайомому — художнику-гончару й фанату історії Олександру Шкалікову. Художник одразу впізнав у знахідці мотику для оброблення землі. Олександр, як великий шанувальник Хортиці, вирішив передати пам’ятку Музею історії Запорозького козацтва.

Знайдена мотика — це знаряддя довжиною 20 см, зроблене з рогу благородного оленя. З боку обуха в ньому просвердлено рівний акуратний отвір для дерев’яного держака. Гострий робочий край мотики спочатку обтесаний, а потім добре відшліфований та загладжений у процесі використання. Можливо, перед обробкою ріг розпарювали або виварювали, щоб зробити його більш пластичним.

Відомо, що саме такими мотиками обробляли свої невеликі лани мешканці наших земель у V-III тис. до н. е., тобто 7-5 тисяч років тому. Це були носії так званої середньостогівської археологічної культури — люди, які, можливо, першими в Європі приручили коня для їзди верхи, першими насипали в наших степах кургани та користувалися мідними виробами.

«Ще раз дякуючи шановному Олександру Шкалікову за збереження історичної спадщини, запрошуємо всіх небайдужих до мистецтва людей відвідати урочище Сагайдачне», — йдеться у повідомленні заповідника «Хортиця».

«Європейський проспект»: у центрі Запоріжжя демонтували незаконні рекламні конструкції, — ФОТО

Джерело

Новини Запоріжжя