У Шевченківському районі Запоріжжя триває відновлення будинків, пошкоджених РФ: що відомо

Будинок після обстрілу РФ 29 вересня. Суспільне Запоріжжя

29 вересня внаслідок російського обстрілу Запоріжжя в приватному секторі Шевченківського району зазнали пошкоджень будинки. Люди кажуть, що розбиті конструкції комунальники демонтували майже одразу, та ось покрівлі лишилися не залатаними. Деякі матеріали міська влада надала, але їх не вистачає. Натомість в районній адміністрації зауважують, що через щільність та масованість останніх атак РФ, не встигають охопити усіх одночасно, але допомога ще буде.

У ситуації розбиралося Суспільне.

Через обстріл РФ зазнала руйнувань оселя Наталі Рудакевич. Жінка каже, що даху в будинку взагалі немає:

"Обсипалася стеля, штукатурка обсипалася, підвал обсипався".

Будинок Наталі Рудакевич. Суспільне Запоріжжя

Наталя розповідає, що в день обстрілу разом з дитиною була в батьків, це й уберегло їх від поранень:

"Нам пощастило, що ми тут не знаходилися. Ми приїхали зранку, десь через пів години після того, як був обстріл, побачили, що зруйнована покрівля повністю, двері, вікна вибиті. Після вибухової хвилі пішли дуже великі порушення по стелі".

Наталя Рудакевич. Суспільне Запоріжжя

Будинок Наталії Рудакевич. Суспільне Запоріжжя

Того ж дня, за словами Наталі, фахівці комунального підприємства "Запоріжремсервіс" закрили OSB-плитами вікна будинку, 1 жовтня аварійно-рятувальна служба "Кобра" демонтувала пошкоджені конструкції даху, а міська влада надала плівку, щоб закрили покрівлю, втім, її не вистачило, аби повністю розв'язати проблему. Вчора, 3 жовтня, Наталії довезли необхідні матеріали, але жінка хвилюється, щоб встигли виконати роботи до погіршення погодних умов:

"Погодні умови у нас з кожним днем погіршуються і скоро будуть дощі, треба швидше робити".

Будинок Наталі Рудакевич. Суспільне Запоріжжя

Будинок Наталі Рудакевич. Суспільне Запоріжжя

Будинок Наталі Рудакевич. Суспільне Запоріжжя

Нині, каже Наталя, змушені жити у батьків, адже залишатися в будинку неможливо:

"Виїхати є можливість у безпечніше місце, щоб вивезти дитину, зберегти життя, бо ми не знаємо, чим все може закінчитися. Але наразі я не можу це зробити, поки наші служби хоча б не закриють дах".

Покрівля будинку Олени Римар. Суспільне Запоріжжя

Вулицею нижче проживає родина Олени Римар. У її оселі внаслідок обстрілу теж пошкоджений дах:

"Все посипалося. Це добре, що дитина вчасно зіскочила. Вона спала, а вони все це летіли на неї".

Олени Римар. Суспільне Запоріжжя

Олена каже, що звернулася до представників районної адміністрації з проханням відремонтувати дах:

"Я кажу: у мене немає чоловіка, допоможіть". А вона мені каже: "Плівку, може, привеземо сьогодні вранці, але чекайте".

Покрівля будинку Олени Римар. Суспільне Запоріжжя

Голова районної адміністрації Шевченківського району Федір Маєр, каже, що всім допоможуть залатати дахи будинків, частково вже роботи виконали. Однак через щільність обстрілів, комунальники просто не встигають охопити одночасно усі пошкоджені будинки:

"Ми намагаємося пояснити. Але ж люди, ми розуміємо, вони стривожені своїм нещастям і всім хочеться зараз і швидко Через прильоти в Комунарському районі довелося знімати людей, люди там працюють. У Шевченківському районі вже чекаємо завоз матеріалів. Це буде шифер, плівка, лісоматеріал для виконання робіт. Залежно від того, як будуть просуватися роботи в Комунарському районі, заходитиме наші служби й будуть продовжувати виконувати роботи, накривати хоча б плівкою для початку, де вже зовсім буде неможливо зробити щось швидко".

Федір Маєр. Суспільне Запоріжжя

Суспільне повідомляло, що 29 вересня армія РФ масовано атакувала Запоріжжя. 16 людей дістали поранення, серед них дві дитини — 8 та 17 років. Зруйновані багатоповерхівки та приватні будинки.

Джерело

Новини Запоріжжя