Вбитих в окупованому Бердянську підлітків окупанти хочуть таємно поховати — Новини Запоріжжя

Рік тому, 24 червня 2023 року, в тимчасово окупованому Бердянську російські загарбники вбили двох підлітків – Тигран Оганнісян та Микита Ханганов. Тіла хлопців і досі не віддали близьким для поховання. Наразі російська окупаційна влада міста хоче поховати їх таємно.

Про це повідомила Медійна ініціатива за права людини з посиланням на Григорія Оганнісяна, батька одного з вбитих хлопців.

Цілий рік тіла вбитих дітей не віддають рідним для поховання. Впродовж цього час російські слідчі кілька разів заявляли рідним, що дозволять забрати та поховати хлопців, та згодом під різними приводами відмовляла у передачі.

Наразі стало відомо, що окупаційна влада хоче поховати підлітків у безіменних могилах і не казати рідним час та місце поховання Тиграна та Микита. Таким чином, загарбники хочуть видати вбитих ними підлітків за терористів.

Як раніше повідомляв «Перший Запорізький», з вересня 2022 року російська окупаційна влада переслідувала сім’ї хлопців. Восени того ж року, загарбники увірвались до будинку де мешкав Тигран з бабусею, побили хлопця та викрали. Впродовж п’яти днів загарбники катували та знущалися над ним. А відпустили тільки після розголосу про зникнення дитини.

Батьки Тиграна, спробували приїхати за ним із Німеччини та вивезти з окупованої території. Але у Таганрозі всю родину підлітка заарештували.

Впродовж пів року діти перебували під жорстким пресингом окупантів: їх допитували, змушували брати участь у «слідчих експериментах». 24 травня обом підліткам оголосили про підозру за ст. 281 «Диверсія» Кримінального кодексу РФ. За версією окупантів, підлітки пошкодили залізничні колії в Мелітополі, щоб не дозволити російським збройним силам отримати матеріальне забезпечення для бойових дій. Бердянцям загрожувало від 10 до 20 років ув’язнення.

У середині травня депутати Європейського парламенту підтримали резолюцію щодо тортур та кримінального переслідування Тиграна Оганісянна та Микиту Ханганова з Бердянська. У резолюції також вимагають, щоб Росія припинила кримінальний процес проти дітей та дозволить їм виїхати та підконтрольну Україні територію або до третіх країн, де їм буде безпечно. Вони також закликали Міжнародний комітет Червоного Хреста сприяти безпечному переміщенню школярів.

Хлопців вбили 24 червня 2023 року у тимчасово окупованому Бердянську. Дмитро Лубинець уповноважений Верховної Ради України з прав людини, повідомив, що за їх даними відбулася позасудова страта двох українських підлітків. За даними «Медіа ініціативи за права людини», Тигран та Микита були вбиті пострілами снайпера.

У мережі також з’явилося останнє відео на якому 16-річний Тигран прощається. Згодом стало відомо, що за пів години до трагедії мама Тиграна розмовляла із сином телефоном.

29 червня мало відбутися прощання з Тиграном та Микитою, яких вбили російські загарбники, але його скасували. Морг, де були тіла підлітків, був під посиленою охороною.

Під час важкого бою загинув мешканець Запорізького району  

Джерело

Новини Запоріжжя