В «Запоріжжяобленерго» пояснили, чому деякі споживачі сидять без світла понад чотири години поспіль — Новини Запоріжжя

Через регулярні російські удари по енергетичним об’єктам України наразі в енергосистемі склалась складна ситуація, яка загострюється ще й через спеку, бо люди вмикають кондиціонери. Через ріст споживання електроенергії на тлі її дефіциту дедалі частіше вимикають по три черги споживачів одночасно.

Про це повідомила Зореслава Цупренко, речниця «Запоріжжяобленерго».   

Наразі фахівці переробили графік погодинних відключень, щоб інтервал між вимкненнями світла був не менше 4 годин. Зараз навантаження на черги теоретично однакове.

«Чому теоретично? Бо графік на наступну добу формується напередодні з урахуванням стану об’єднаної енергосистеми на завдання, яке до нас доносить «Укренерго». Якщо завдання не передбачає вимкнення трьох черг одночасно впродовж всієї доби, то будуть інтервали коли три черги не застосовуватимуться і вимкнення електроенергії в окремих чергах будуть коротшими», – зазначила речниця.

Вона додала, що щодня буває так, що якась черга сидить трохи довше без електроенергії. Це залежить від того, яка є необхідність у вимкненні черг. Крім того, через часті увімкнення та вимкнення черг, обладнання виходить з ладу.

«Обладнання не розраховано на такий режим роботи. Трапляється, що вмикають чергу, але вимикач не спрацьовує. Тоді ремонтна бригада виїздить, лагодить і відповідно термін включення черги затримується. Подекуди суттєво – 40 хвилин, 60 хвилин, навіть півтори години», – сказала Зореслава Цупренко.

Вона також додала, що перемикання робиться на підстанціях, куди потрібно доїхати. Тож затримки виникають і через ускладнення дорожнього руху. Ще один чинник – «повітряні тривоги», коли енергетикам небезпечно знаходитися на підстанціях.

Не вимикатимуть світло весь день: коли в Запоріжжі не діятиме графік відключень

Джерело

Новини Запоріжжя