В ув’язненні померла мешканка Мелітополя, яку затримали загарбники: що відомо про причини смерті | Новини Запоріжжя

До повномасштабного вторгнення Тетяна й Олег Плачкови мали в Мелітополі два кафе та розвивали власну справу. Після окупації подружжя залишилось в місті з мамою жінки. У ніч на 26 вересня 2023 року окупанти вдерлися до їхньої домівки.

Про це пише Медійна ініціатива за права людини.

За словами Людмили Мельникової, доньки подружжя, в будинок вдерлись співробітники ФСБ з автоматами. Одягли на батьків кайданки, забрали телефони, документи та повезли. Житло подружжя всю ніч обшукували та допитували маму Тетяни. Повернути рідних обіцяли після з’ясування обставин.

Згодом окупанти також допитували й обшукували колег подружжя й говорили, що ймовірно їм доведеться свідчити проти Плачкових.

Донька затриманих пів року не знала де утримують її батьків. Лише цьогоріч у лютому Людмила дізналась, що її мама в реанімації, бо впала в «кому невідомого походження». Чому Тетяна була в такому стані лікарі не знали та казали, що росіяни не відразу привезли її до лікарні, а близько тижня десь утримували. Крім того, Плачкова захворіла на грип.

«Ми не знаємо, де вона лежала, тому що медики кажуть, що пролежні доволі значні. Можливо, щось робили з нею, щоб синці прибрати», — припускає Людмила.

Так званий слідчий не пускав до Тетяни її матір, не дозволяв перевезти жінку до іншої лікарні, оскільки її «підозрювали» у шпигунстві та навіть призначили «державну адвокатку» – мелітопольську зрадницю Олену Шаповалову.

З проханням простежити за наданням медичної допомоги її матері Людмила зверталась до Міжнародного комітету Червоного Хреста. Але там відповіли, що не мають доступу до тимчасово окупованих територій. Також Людмила просила ФСБ дозволити перевезти Тетяну до медзакладу на підконтрольній українському уряду території. Проте поки Людмила чекала на рішення, 23 травня її 51-річна мати померла.

У «документах» про смерть росіяни заявляють, що у Тетяни були пневмонія, набряки легень і головного мозку, але причин такого стану не зазначають. Окупаційна «прокуратура Запорізької області» пише, що жінка померла в липні. Зараз Людмила подає скарги на окупантів. Тетяну поховала її мати, що залишилась в Мелітополі.

Де росіяни утримують Олега Пачкова й у якому він стані – достеменно невідомо. Нині Людмила звертається до українських і міжнародних органів та організацій, аби ті допомогли знайти батька.

Тримають у СІЗО та закидають тероризм: що відомо про долю журналістів, яких ворог затримав минулоріч у Мелітополі  

Джерело

Новини Запоріжжя