У Запоріжжі протягом тижня отруїлися 25 дітей. Фото: slovoidilo.ua
У Запорізькій області за тиждень зафіксували 40 випадків гострих кишкових інфекцій, більшість із яких виявили у дітей. Фахівці закликають дотримуватися елементарних правил гігієни та обережніше ставитися до харчових продуктів.
З 16 по 22 листопада в Запоріжжі та області зареєстровано 40 випадків гострих кишкових інфекцій (ГКІ), з них 25 випадків виявлено у дітей віком до 17 років. Про це повідомляє Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб.
Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації
Експерти наголошують, що основними причинами поширення інфекцій є недотримання правил особистої гігієни, неправильне зберігання продуктів, порушення технологій приготування їжі та вживання неякісних харчів.
Фахівці рекомендують для профілактики дотримуватися наступних заходів:
- мити руки з милом перед їжею та після відвідування вулиці;
- очищати поверхні, кухонне начиння, дитячий посуд та іграшки;
- окремо обробляти сирі та готові продукти, використовуючи різні прилади;
- добре термічно обробляти м’ясо, рибу, яйця;
- використовувати бутильовану або кип’ячену воду;
- не купувати продукти в місцях стихійної торгівлі;
- уникати контактів із хворими людьми.
Варто зазначити, що гостра кишкова інфекція найчастіше потрапляє в організм із зараженою їжею чи водою. Збудники інфекцій перебувають у сирій та погано термічно обробленій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване (сире) молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.
Якщо з’явились перші ознаки кишкового захворювання (підвищення температури тіла, інтоксикація, блювання, біль у животі, рідкі випорожнення) необхідно терміново звернутись до найближчої лікарні.