Тримають у СІЗО та закидають тероризм: що відомо про долю журналістів, яких ворог затримав минулоріч у Мелітополі | Новини Запоріжжя

«Репортерам без кордонів» вдалось з’ясувати де російські загарбники тримають затриманих у серпні 2023 року мелітопольських журналістів. Та в яких умовах їх утримують.

Про це йдеться в матеріалі міжнародної організації «Репортери без кордонів».

Адміністраторка телеграм-каналу «Мелітополь — це Україна» Яна Суворова та її колега Владислав Гершон наразі перебувають у слідчому ізоляторі в Маріуполі. До того їх переміщали по кільком місцям ув’язнення. Іноді вони опинялися серед російських ув’язнених-рецидивістів або в камерах настільки переповнених, що доводилося спати стоячи. Відповідно до документів ФСБ, з яким вдалось ознайомитися RSF, журналістів звинувачують у «намірі брати участь у диверсійних і терористичних операціях». 

Анастасію Глуховську, журналістку видання «Ріа-Мелітополь», після арешту окупанти спочатку утримували в мелітопольському магазині господарчих товарів, перетвореному на імпровізовану в’язницю. Згодом перевели до СІЗО в селі Приазовське. Її звинувачують у «тероризмі». Нараз її утримують у Ростовській області в Росії.

Що стосується затриманого адміністратора телеграм-каналу «Ріа-Мелітополь» Георгій Левченко, то наразі невідомо де загарбники його утримують. Нагадаємо, тривалий час після затримання доля чоловіка була невідома. 29 жовтня того ж року росіяни опублікували відео, в якому змусили його «зізнатися» в нібито співпраці з українськими спецслужбами, зокрема передачі данних про пересування російської техніки. За даними кількох джерел RSF, Левченка могли перевести до слідчого ізолятора в Маріуполі. Утім, співрозмовники не змогли підтвердити цю інформацію.

Як раніше повідомляв «Перший Запорізький», російські загарбники незаконно утримують Ірину та Олександра Левченко. Жінка раніше працювала журналісткою, та на момент затримання (травень 2023 року) вони з чоловіком вже кілька років перебували на пенсії. Загарбники затримали подружжя просто на вулиці, а потім розділили. Де їх утримують – невідомо. Наразі подружжя мають статус зниклих безвісти.

Ще один затриманий – громадянський журналіст Євген Ільченко. Відомо, що загарбники піддавали його тортурам та залучали до примусової праці. Це перший випадок, зафіксований RSF за 40 років, коли медійник опинився в рабстві й був примушений до участі у війні проти власної країни.

Проросійська пропаганда під час навчання: повідомлено про підозру директорці окупованого навчального закладу в Запорізькій області

Джерело

Новини Запоріжжя