Скульптор, який відновив пам’ятник Махну в Гуляйполі, не взяв гроші за роботу, — ФОТО, ВІДЕО — Новини Запоріжжя

Після руйнування ворожими обстрілами пам’ятника Нестору Махну в Гуляйполі відділ культури і туризму міськради почав пошук скульптора для відновлення постаменту. Автор першого пам’ятника Владлен Дубінін пішов з життя ще перед війною. За відгуками та світлинами зацікавилися роботами скульптора з Києва Олександра Березовчука.

Про це повідомляє Гуляйпільська міська територіальна громада.

Знаючи про ситуацію в Гуляйполі та почувши розповідь про важливість постаті відомого революціонера-анархіста для гуляйпільців, він погодився допомогти.

Творчий процес тривав понад місяць. Спочатку автор виліпив голову з глини, далі підготував формовку, вилив виріб з гіпсу, а вже потім з бетону. Обличчя скульптор створював, дивлячись на документальні фото, працював над дотриманням пропорцій.

Потім був відповідальний процес реставрації. Зварювальні роботи, встановлення голови, фарбування пам’ятника виконали працівники комунальних підприємств міста.

«На питання: «Що ми винні?» однозначно відповів: «Нічого». Не взяв грошей ні за матеріали, ні за роботу», — зазначають у Гуляйпільській міській територіальній громаді.

«Я сам розумію, що це є символом для людей, який потребує відновлення. Тому що це підняття морального духу, він має стояти як переможний образ», — сказав Олександр Березовчук в коментарі «Суспільному».

Нагадаємо, про пошкодження пам’ятника повідомлялось в кінці травня цього року. Через ворожі обстріли була зруйнована верхня частина постаменту. Цього тижня його відновили.

Довідка. Скульптор, художник і фундатор Олександр Березовчук народився 10 грудня 1985 року в Києві. Змінивши багато професій, в 30 років він остаточно вирішив присвятити своє життя мистецтву. Автор завжди прагнув створювати образи людей, тварин чи істот, передаючи їх характер та прояви емоцій. Зараз Олександр працює у столиці, має велику технологічно оздоблену майстерню, в якій постійно створюються нові скульптури, артоб’єкт та ексклюзивні предмети оздоблення.

Під час 56-го обміну військовополоненими додому повернулись шестеро жителів Запорізької області, — ФОТО

Джерело

Новини Запоріжжя