Серйозне порушення прав: омбудсмен відреагував на мілітаризацію дітей в окупованій частині Запорізької області — Новини Запоріжжя

Діти з тимчасово окупованої Запорізької області пройшли черговий військовий вишкіл від окупантів.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

За підсумками моніторингу окупаційних пабліків виявлено, що російські «наставники» на захопленій території Запорізької області навчали дітей особливостям поводження з автоматом і відпрацьовування стрільби з різних положень. Загарбники примушують українських дітей носити уніформу і крокувати під триколорними прапорами.

Окупанти спочатку завербували їх до вступу в мілітаризовані «патріотичні» рухи на кшталт «Юнармії» та кадетських класів, щоб з часом насадити їм нову реальність: ненавидіти все українське і воювати за вороже російське.

«Українські діти стають інструментом у великій грі РФ, де дитинство вже не має значення. Такі дії Російської Федерації, як мілітаризація, є серйозним порушенням прав дитини. Закликаю міжнародну спільноту до більш активних дій та належних правових наслідків для РФ! Зло має бути покаране!», — зазначив Дмитро Лубінець.

Нагадаємо, у Запорізькій області на базі так званого «міністерства у справах молоді» окупаційної адміністрації загарбники провели збори молодіжних «військово-патріотичних організацій».

Раніше повідомлялось, що окупанти залучають молодь захоплених Мелітополя та Бердянська до «Добровольчої народної дружини».

Окрім цього, школи на тимчасово окупованій території Запорізької області перетворюють на спеціалізовані заклади з підготовки силовиків для країни-агресора.

У Запоріжжі затримала демобілізованого строковика ЗСУ, який працював на воєнну розвідку РФ, — ФОТО

Джерело

Новини Запоріжжя