СБУ повідомила про підозру у колабораціонізмі депутатці від партії «Наш край» Кам’янсько-Дніпровської міськради

Шеврон СБУ, ілюстративне. Facebook/Служба безпеки України

Співробітники Служби безпеки України (СБУ) повідомили про підозру депутатці Кам'янсько-Дніпровської міської ради від нині забороненої політичної партії "Наш край". За даними слідства, жінка добровільного перейшла на бік РФ та очолила окупаційний орган на тимчасово захопленій частині Запорізької області.

Про це сьогодні, 3 липня, повідомили у пресслужбі Запорізької обласної держадміністрації з посиланням на СБУ.

За даними слідства, чинна депутатка та водночас заступниця голови Водянської сільської ради приєдналась до окупаційної адміністрації після захоплення частини регіону:

"Встановлено, що після початку повномасштабного вторгнення вона закликала жителів регіону підтримати окупантів. За це росіяни запропонували їй посаду так званої виконуючої обов'язки голови "Водянської військово-цивільної адміністрації", — йдеться в повідомленні.

Слідчі встановили, що на цій так званій посаді підозрювана організовувала відновлення роботи закладів освіти за російськими стандартами, перереєстрацію комунальних підприємств на юридичних та фізичних осіб з РФ. Також вона налагоджувала систему оподаткування за російськими законами, розпоряджалась коштами та майном, захопленими окупаційною адміністрацією.

"Крім того, підозрювана організувала масштабну кампанію за "приєднання" регіону до складу РФ. Під час проведення масових заходів, організованих до дня конституції РФ, вона особисто закликала людей до участі у псевдореферендумі та "проголосувати" на користь РФ".

До того ж за даними правоохоронців, жінка примушувала фермерів та підприємців району до підтримки військ РФ та вимагала кошти, у разі не згоди погрожувала переслідуваннями та блокуванням бізнесу.

Фігурантці заочно повідомили про підозру за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) ККУ. У разі доведення вини, їй загрожує до десяти років позбавлення волі.

Досудове розслідування триває.

Що відомо про Кам'янсько-Дніпровську міську раду

За даними сайту Кам'янсько-Дніпровської міської ради, серед депутатів міськради восьмого скликання присутні троє можновладців від забороненої партії "Наш край", зокрема одна жінка:

  • Сергій Есаулов;
  • Олександр Яковлев;
  • Ірина Зикова.

У профілі Ірини Зикової зазначено, що вона виконує обов'язки заступника голови Водянської сільської ради Запорізької області.

Профіль депутатки Ірини Зикової на сайті Кам’янсько-Дніпровської міськради, де виділено її суміжну посаду, 3 липня 2024. Скриншот з сайту Кам’янсько-Дніпровська міська рада

Джерело

Новини Запоріжжя