Росія застосовує фугасні авіабомби з модулями планування для атак Запоріжжя

Росія застосовує фугасні авіабомби з модулями планування для атак Запоріжжя.

Росія застосовує фугасні авіабомби з модулями планування для атак Запоріжжя. Фото: defence-ua.com

Для останніх атак на Запоріжжя та Запорізький район російські окупаційні війська попередньо використовували не керовані авіабомби (КАБи), а фугасні авіабомби (ФАБи).

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) звертають увагу на повідомлення російських та українських джерел про те, що окупанти не застосовували плануючі КАБи, а використовували фугасні бомби ФАБ-250, оснащені уніфікованими модулями планування та корекції (УМПК).

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Варіанти ФАБ радянської доби переважно некеровані. Поки невідомо, чи були в запущених по Запоріжжю авіабомбах системи наведення. Але по суті оснащення УМПК перетворює стандартні ФАБи на кориговані боєприпаси, здатні бити на більшу відстань. Плануючі бомби мають дальність 40-60 кілометрів, йдеться у звіті ISW.

Про використання ФАБів на Запорізькому напрямку також заявили в українській добровольчій армії «Південь». Аналітики зазначають, що ФАБи та їхні модифікації залишаються некерованими авіабомбами, хоча наразі не зрозуміло, чи були бомби, які били по Запоріжжю, оснащені системами наведення.

Експерти підкреслюють, що авіабомби з модулями планування можуть уражати цілі на відстані до 40-60 кілометрів. Наприклад, при скиданні з висоти 15 кілометрів їх максимальна дальність досягає 50 кілометрів.

Оскільки Запоріжжя знаходиться лише в 25-35 кілометрів від фронту, такі удари є реальною загрозою. Єдиний спосіб захисту від КАБів — збивати ворожі літаки, які їх скидають.

Нагадаємо, що вперше російська армія вдарила КАБами по Запоріжжю ввечері 22 вересня. Авіабомби влучили в об’єкти цивільної інфраструктури. Повідомлялося про пошкодження 40 багатоквартирних будинків, 10 нежитлових будівель та приміщень, двох навчальних закладів та кількох автомобілів у Вознесенівському та Дніпровському районах. Вибухова хвиля розбила вікна на інших об’єктах. В результаті постраждали понад 20 осіб, за медичною допомогою звернулися 13 жінок та 8 чоловіків.

Увечері 23 вересня росіяни знову масовано ударили по Запоріжжю. Атака припала на об’єкт критичної інфраструктури та житлову забудову. За словами Федорова, ворог завдав шість авіаційних ударів КАБами. Пошкоджено понад 70 багатоквартирних будинків та інші будівлі у трьох районах. Внаслідок влучання повністю зруйновано приватний будинок у Шевченківському районі. Загинув 47-річний чоловік, а його літня мати отримала поранення.

Також у Шевченківському районі під авіуадар потрапило подвір’ям у приватному секторі, травмований підліток. А у Комунарському районі постраждала 13-річна дівчинка. Загалом повідомлялося про дев’ятьох постраждалих.

Раніше ми також повідомляли про загрозу КАБів та ФАБів для Запоріжжя. Розповіли про їх дальність, небезпеку та як захиститися. Більш детально про це можете прочитати за цим посиланням.

Джерело

Новини Запоріжжя