Росіяни продовжують брехати про існування «антиукраїнського підпілля» в Запоріжжі | Новини Запоріжжя

Ворожі анонімні телеграм-канали розповсюдили чергову брехню, начебто жителі Запоріжжя з «антиукраїнського підпілля» підпалюють автомобілі військових Збройних сил України.

Про це йдеться в огляді російської дезінформації, яку відслідковував «Перший Запорізький» наприкінці вересня.

Пропагандистський телеграм-канал «Главное в Мелитополе» з аудиторію понад 103 тисячі підписників поширив чергове повідомлення, що у Запоріжжі місцеві жителі, які не згодні з діями так званого «київського режиму», підпалюють автомобілі та техніку військовослужбовців ЗСУ. Окупанти також додають, що хвиля диверсій з підпалами шириться всією Україною.

Обережно, російська пропаганда!

Насправді інформація не відповідає дійсності. Як вже повідомляв «Перший Запорізький», за випадками підпалів у різних регіонах країни стоять російські спецслужби. Вони вербують для здійснення диверсій підлітків, раніше засуджених осіб, наркозалежних та людей з ігровою залежністю через телеграм-канали.

У вересні поліція, СБУ та місцеві медіа не повідомляли про нові випадки підпалів автомобілів у Запоріжжі. Останній такий інцидент зафіксований 29 серпня. Тоді правоохоронці оперативно затримали двох підлітків, які на замовлення російського куратора підпалили пікап військовослужбовця на вулиці Європейській.

За інформацією ГУНП в Запорізькій області, від затриманих відчувався характерний запах бензину. У телефоні одного з підозрюваних інспектори виявили відео, яке вказувало на його причетність до підпалу автомобіля. Цим відео вони планували прозвітувати перед замовником про виконане завдання. Ці матеріали планувалося використати для проведення інформаційно-психологічних операцій з метою підриву мобілізації та дискредитації української влади. Масштабну дезінформаційну кампанію російські пропагандисти активно проводять від початку літа.

Слідчі з’ясували, що двоє молодиків відгукнулись на пропозицію з отримання «легкого» заробітку, яка надійшла одному з них в Telegram. Йому обіцяли грошову винагороду за підпал автомобілів військовослужбовців ЗСУ або інших збройних формувань України.

Оскільки російським кураторам наразі не вдається вербувати нових людей у Запоріжжі для здійснення диверсій, російська пропаганда повторює свої тези без підтверджень фактами. Це робиться для підтримки «медійної картинки» про нібито існування «антиукраїнського підпілля», яке буцімто активно діє в нашій країні.

Російські пропагандисти майже не приховують своєї участі. Вони закликають читачів своїх каналів доєднуватися до чат-бота «Дозор». Раніше фахівці Центру протидії дезінформації повідомляли, що цей проєкт, ймовірно, започаткований представниками російського силового блоку для здійснення диверсійно-підривної діяльності в Україні. Окупанти використовують чат-бот для збору інформації про особовий склад Сил оборони, працівників ТЦК, військову техніку, шляхи її транспортування, а також про військові об’єкти й об’єкти критичної інфраструктури.

Нагадаємо, що на початку вересня загарбники через телеграм-канали поширювали «новину», що українське підпілля в Копенгагені спалило склад з допомогою для ЗСУ. «Перший Запорізький» спростовував цей фейк в попередньому огляді ворожої дезінформації.

Окупаційний колаборант-пропагандист бреше про загрозу української ППО, щоб виправдати атаки Росії по Запоріжжю

Джерело

Новини Запоріжжя