Росіяни масово відмовляються їхати відпочивати на окупованих курортах Запорізької області — Новини Запоріжжя

Третій рік поспіль російській окупаційній адміністрації попри численні обіцянки та амбітні плани не вдається розпочати курортний сезон на захопленому Азовському узбережжі. Кількість туристів далека від прогнозів самих росіян і тим більше – в порівнянні з часом до повномасштабного вторгнення.

Про у статті «Море – за ґратами: як у Запорізькій області Росія імітує успішний курортний сезон на окупованому Азовському узбережжі» розповів заступник голови Бердянської районної ради Віктор Дудукалов.

За його інформацією, цього літа на вихідні дні певна частина відпочивальників все ж доїжджає до бердянських пляжів. Але за бердянськими мірками обсяг відпочивальників не зрівняний з довоєнними роками.

«З 20 великих пляжів Бердянська на трьох (на центральному пляжі, на Косі і на Слобідці) є відпочивальники – туристи навпіл з місцевими. Не заповнені вщент, але бодай якась картинка для російської пропаганди є. Загалом, узбережжя на величезний відсоток є порожнім. Тому що переважна більшість закладів курортної сфери не працює: вони або зачинені і законсервовані, або захоплені, або стоять на продажі. Не працюють аквапарк і дельфінарій», – розповів Дудукалов.

Відпочивальників, які наважилися приїхати з найближчих регіонів материкової Росії, у Бердянську найменше

Заступник голови Бердянської райради зазначає, що, окрім місцевих, на пляжах Бердянська можна зустріти, передусім, жителів окупованих населених пунктів Запорізької області, які сюди їздили зазвичай, а також жителів Донеччини та Луганщини, які приїжджають сюди на дешевий відпочинок за старою звичкою. Відпочивальників, які наважилися приїхати до Бердянська з найближчих регіонів материкової Росії, каже Віктор Дудукалов, найменше. Навіть серед тих, кого туристичні оператори намагаються приманити акційними економ-пропозиціями.

«Їхня нав’язлива ідея – заманити хоч когось із Росії, щоб показати своєму  внутрішньому споживачу: мовляв, дивіться, і Саратов тут, і Красноярськ. Росіяни медійно намагаються «розігнати», як все чудово на «звільненому курорті». Але за моєю інформацією росіян, які все ж приїжджають, подекуди  напружує такий відпочинок, – зауважив він. – Ця територія залишається мілітаризованою. Є багато обмежень. У п’ятницю після обіду на в’їзді у Бердянськ через перевірки можна декілька годин простояти в черзі перед блокпостом. Потрібно дотримуватися комендантської години. Деякі ділянки на узбережжі залишаються недоступними для цивільних, тому що там розташовані особовий склад і військова техніка. Крім того, стандарти життя та якість товарів в окупованому Бердянську тепер багато нижчі. До вторгнення у місті була купа розваг: лунапарк, подорожі по затоці, зоопарк, екскурсії і т.п. А зараз там нічого не відбувається, перелік послуг для відпочивальників дуже обмежений».

Віктор Дудукалов підкреслює, що росіяни витрачають мільярди гривень на створення пропаганди про успіхи «звільненого Бердянська», рекламу нікому не потрібних туристичних турів і масштабні майбутні проєкти. Але в той же час у жителів Бердянська через відсутність планових і позапланових ремонтів є величезні проблеми з забезпеченням житлово-комунальними послугами.

Нагадаємо, що перед початком сезону окупаційна адміністрація організувала делегації туристичних операторів з різних регіонів Росії (Самари, Дагестану, Чечні, Тюмені та ін.) до Кирилівки, Бердянська та Мелітополя. За підсумками туроператори з Ростовської області навіть запустили автобусні економ-тури до Бердянська: триденний тур за 9950 рублів.

Стали відомі імена дітей, які загинули під час ракетного удару по Вільнянську

Джерело

Новини Запоріжжя