Після ракетного удару по готелю у Запоріжжі російські пропагандисти збрехали про присутність там іноземних найманців та військових ЗСУ — Новини Запоріжжя

Пропагандистські канали у Telegram поширили інформацію про те, що російська армія влучила в готель у Запоріжжі, в якому нібито базувалися іноземні найманці та військові ЗСУ.

Про це повідомляє «Перший Запорізький».

2 вересня, близько 23:00, війська РФ завдали прямого ракетного удару по будівлі готельного комплексу Grand Palace, який розташований у спальному районі Запоріжжя. Головний пропагандист на окупованих територіях Запорізької області Володимир Рогов, а також ворожі анонімні телеграм-канали заявили, що ціллю Росії було вбити велику кількість іноземних найманців та українських військовослужбовців, які нібито базувалися на території готелю. Пропагандисти стверджують, що саме вони й постраждали від нічного обстрілу.

Обережно, російська пропаганда!

Насправді ж повідомлення, які поширюють російські загарбники, є черговою дезінформацією. Пропагандисти не надають жодних доказів своїм заявам.

У Grand Palace перебували виключно цивільні особи. Це підтверджують численні фото- та відеоматеріали з місця влучання російської балістичної ракети, доступні у мережі. На них видно, що немає жодних ознак перебування військових чи розміщення військової техніки на території готелю.

Як повідомляв «Перший Запорізький» з посиланням на ДСНС у Запорізькій області, у ніч проти 3 вересня внаслідок ворожого обстрілу загинули 38-річна жінка та її 8-річний син. Ще четверо людей отримали поранення – 12-річна дівчинка, 43-річний чоловік та дві жінки, які працювали на об’єкті неподалік готелю.

Також виконувачка обов’язків міського голови Регіна Харченко повідомила, що внаслідок атаки зазнали пошкоджень дев’ять житлових будинків, два об’єкти інфраструктури й один заклад освіти.

Висуваючи неправдиві заяви про нібито розміщення у готельному комплексі бази іноземних найманців та військових ЗСУ – всупереч наявним доказам – РФ намагається зняти з себе відповідальність за обстріл цивільних об’єктів і вбивство мирних жителів.

Російські чиновники та пропагандисти не вперше вдаються до цієї тактики, прописаної в їхніх методичках. Наприклад, у серпні 2023 року після ракетного удару по території готельного комплексу Reikartz у Запоріжжі, де працював дитячий денний табір, ворожі пропагандисти поширили дезінформацію про розміщення у будівлі «іноземних бойовиків». А коли в липні цього року російські військові цілеспрямовано влучили в найбільшу в Україні дитячу лікарню «Охматдит», ворожі телеграм-канали почали висувати версії, що поблизу неї нібито проводилася нарада Генштабу ЗСУ.

Як вже писав «Перший Запорізький» в оглядах ворожої дезінформації, ніяких «іноземних найманців» в Україні немає. Військове найманство заборонено українським законодавством. Водночас іноземці, які хочуть допомогти боротися з російськими загарбниками на фронті, можуть добровільно приєднатися до Інтернаціонального легіону. Це військова частина Збройних сил України, яка отримує таке ж грошове забезпечення, як і решта формувань. Згідно з Женевською конвенцією, військові Інтернаціонального легіону вважаються комбатантами – особами, які беруть участь у бойових діях у складі збройних сил однієї зі сторін міжнародного збройного конфлікту і не є найманцями.

Підкреслимо, що військових найманців до збройної агресії в Україні залучає саме Росія ще з 2014 року. Найбільш відомими з них є бойовики ПВК «Вагнер».

Нова вілла Зеленського та шкільний курс про сексуальну орієнтацію: яку брехню ворожа пропаганда просувала у Запорізькій області

Джерело

Новини Запоріжжя