Оптимізація закладів освіти в Запоріжжі: чи почує влада голос громади

Діти, батьки та представники освіти, що виступають проти закриття шкіл у Запоріжжі, травень-червень 2024 рік. Суспільне Запоріжжя/Колаж Суспільного

У Запоріжжі представники громади провели пресконференцію щодо обговорення рішень міської ради з оптимізації закладів освіти, що були ухвалені 5 червня. Тоді, шляхом приєднання до інших навчальних закладів, припинили існування сім шкіл, дві початкові школи та п'ять дитячих садочків. Напередодні цього активісти спільноти зібрали необхідну кількість підписів на підтримку ініціативи проведення громадських слухань.

Чи почує влада голос громади — розбиралися кореспонденти Суспільного.

Що кажуть громадські активісти

За словами голови ГО “Хочу вчитись!” Катерини Звєрєвої, інформація про реорганізацію освітніх закладів з'явилася півтора-два тижні тому:

"Чули на рівні чуток. І потім до нас на Facebook-сторінку ГО “Хочу вчитись” "посипалися" звернення від батьків, які повідомляли, що в них відбулися батьківські збори, або навіть не збори, а просто представники відділів приїжджали до директора. Ну і потім їм у шкільних групах Viber повідомляли, що школа закривається".

Катерина Звєрєва, голова ГО» Хочу вчитися». Фото: особистий архів Катерини Звєрєвої

«Батьки почали шукати інформацію в офіційних джерелах, однак нічого не знайшли. Потім ми почали розбиратись і дізнались, що на сайті міськради оприлюднено два проєкти, в яких ліквідовувалися як юридична особа дві школи — № 30 та №39». Катерина Звєрєва

Голова ГО "Хочу вчитися" розповіла, що в пояснювальних записках до проєктів не було обґрунтування:

"Там відсутні цифри та аналітика, яким чином обиралися саме ці заклади, кількість учнів, чи є укриття, якої суми не вистачає для оплати роботи вчителів, яку суму зекономлять — взагалі нічого".

Суспільне повідомляло, що 24 травня 2024 року на сайті Запорізької міської ради з'явилося два проєкти рішень:

  • "Про організацію діяльності Запорізької гімназії №62 Запорізької міської ради (проєкт №270)". Згідно з ним 5 червня припинила своє існування Запорізька гімназія №30.
  • "Про організацію діяльності Запорізької гімназії №94 Запорізької міської ради (проєкт №271). Згідно з ним 5 червня припинила своє існування Запорізька гімназія №39.

Проєкти рішень щодо припинення діяльності Запорізьких гімназій №39 та №30. Запорізька міська рада

Тоді громадські активісти звернулися за коментарем щодо цих двох проєктів до очільника Запорізької обласної військової адміністрації (ЗОВА) Івана Федорова:

"Він повідомив нам, що нібито має бути у вересні якась постанова, чи то від МОН, чи то від Кабміну, що всі діти мають навчатися в тих закладах, де вони фактично проживають, а в нашому регіоні багато дітей виїхало. До того ж Іван Федоров розповів, що є спеціальна комісія в обласному департаменті, яка надасть нам презентацію та всі дані", — розповіла Катерина Звєрєва.

«Проте й досі нам не надали ані цифр, ані презентації. Безпосередньо ця комісія на зв’язок не вийшла». Катерина Звєрєва

Катерина Звєрєва також розповіла, що під час засідання постійної депутатської комісії з питань освіти, директорка департаменту освіти та науки Запорізької міської ради Юлія Погребняк повідомила, що є нормативний показник від МОН: "розрахункова наповненість класів", який для нашої громади становить 27,5 учня.

Освітні індикатори Запорізької міської територіальної громади Запорізької області. сайт МОН"Дізнавшись ці цифри, ми запропонували створити адвокаційну кампанію разом з громадськістю, місцевою владою, батьки долучаться, а можливо, і залучити інші міста, та з пропозицією звернутися до міністерства, щоб нам цей показник у 27,5 учнів на клас змінили. І взагалі, щоб по кожному місту вони дивилися в індивідуальному порядку", — розповіла голова ГО "Хочу вчитись"

«Громаду мають почути! За день ми зібрали 1005 підписів. І вже 3 червня ми зареєстрували в міськраді ініціативу провести громадські слухання, бо так швидко, з такими “пояснювальними записками”, не можна!» Катерина Звєрєва

Четвертого червня, тобто вже після того, як ініціатива громадських слухань була зареєстрована, на сайті міської ради з'явилася низка проєктів рішень щодо оптимізації ще 12 освітніх закладів. І п'ятого червня депутати підтримали усі рішення щодо оптимізації освітніх закладів.

Так, були розглянуті два проєкти рішень: від 24 травня — серед основних питань порядку денного, а від 4 червня — серед додаткових.

Коментар юриста та депутата Запорізької міської ради щодо термінів оприлюднення проєктів рішень

Суспільне звернулося за коментарем щодо дотримання термінів оприлюднення проєктів рішень на сайті Запорізької міської ради до юриста та депутата міськради від фракції "СЛУГА НАРОДУ" Дмитра Гладкого:

"У регламенті вказано, що для ознайомлення депутатів та громадськості, проєкти рішень оприлюднюються мінімум за 10 днів. Але є питання порядку денного основні, а є додаткові. Додаткові — ті, які не встигли в строк, але суспільно важливі. Так, головуючий на сесії ставить на голосування про внесення в порядок денний додаткових питань, і якщо депутати підтримують, то такі питання розглядають".

Дмитро Гладкий, юрист та депутат Запорізької міської ради від фракції «СЛУГА НАРОДУ». Фото: Суспільне Запоріжжя

За словами Дмитра Гладкого, на засіданні фракції вирішили, аби ухвалювати рішення щодо питань оптимізації освітніх закладів, необхідно мати додаткові довідки та розʼяснення:

"Якщо потрібні якісь дії, тоді всім членам громади має бути зрозуміло, чому саме так. Якщо не можна реорганізувати, також, щоб було абсолютно мотивоване. Проте певні документи й відповіді були ще "в дорозі"… Саме тому на засіданні фракції приняли рішення не підтримувати ці проєкти".

Позиція голови Запорізької ОВА Івана Федорова

За коментарем щодо оптимізації освітніх закладів у Запорізькому регіоні Суспільне звернулося до голови ОВА Івана Федорова під час його брифінгу 17 червня:

"Це якесь наболіле питання. Воно настільки заполітизоване, що мало хто поглиблюється в суть. Сьогодні, якщо ми подивимося, то оптимізація торкнулась дев'яти шкіл (семи шкіл, двох початкових шкіл та п'яти садочків — ред.). І ті заклади, які ми бачимо в медіа, їх оптимізація не торкнулась".

Читати ще

Читати ще Депутати Запорізької міськради ухвалили рішення щодо оптимізації 14 навчальних закладів

«Хочу наголосити, що в день проведення сесії міськради (5 червня — ред.), я був у виконкомі, де у батьків був мітинг і вони бажали зустрічі з керівництвом. Я запросив батьків на зустріч. Вони призначили її, а потім відмовились від зустрічі». Іван Федоров, голова ЗОВА

Посадовець зазначив, що влада готова до діалогу:

"Якщо потрібен діалог — я впевнений, що і міська рада, і департаменти відповідні, і керівник міста Запоріжжя готові вступити в дискусію й опрацювати це питання. Якщо вони не справляться — ми готові. Як департамент освіти, так і я особисто".

Відповідаючи на питання щодо кількості освітніх закладів, яких ще торкнеться реформа, Іван Федоров відповів:

"На сьогодні є реформа дев'яти шкіл. Чи планується надалі — запитаймо у міста Запоріжжя, у профільних департаментів. Це їхня задача".

Щодо роботи обласної комісії з реорганізації закладів освіти, то посадовець наголосив, що така комісія була створена за його ініціативою:

"За моєю ініціативою була створена експертна група з людей, які розуміються в системі освіти Запоріжжя та області. Хто входить в цю експертну групу? Це батьківські комітети, це представники освіти Запоріжжя, це ректори вишів, які добре розуміються, що таке освіта. Бо вони потім, ці випускники, є їхніми абітурієнтами. Це, звичайно, департамент освіти як міста, так і області".

«Тож чи будуть висновки? Так, звичайно. Давайте попросимо (обласну комісію — ред.) протягом 1,5-2 тижнів, підготувати презентацію». Іван Федоров, голова ЗОВАпро роботу обласної комісії з питань освіти

Суспільне звернулося до освітнього омбудсмена з проханням роз'яснити, як має відбуватися комунікація влади з громадою, у разі прийняття рішень щодо припинення існування освітніх закладів.

Станом на 17 червня виконавчий комітет міської ради ще не оголосив про час та місце проведення громадських слухань, повідомила Суспільному Катерина Звєрєва.

Що передувало

Перед початком чергової сесії 5 червня 2024 року у будівлі Запорізької міськради зібралися батьки, громадські активісти та представники освітніх закладів.

"Наша вимога: не зачиняти школи! Тому що, на думку людей, вчителів, батьків та громади в нас достатньо шкіл і не треба робити менше. Діти мають право ходити до шкіл, котрі знаходяться біля їхніх будинків, наповненість шкіл достатня, вчителі в нас кваліфіковані… Ми б хотіли, аби свої рішення (депутати — ред.) оптимізувати, а точніше закрити школи, виносилися на громадські слухання… Бо вони керують нашими податками – це наші фінанси", — зазначила громадська активістка Ірина Свіжевська.

До тих, хто зібрався у будівлі вийшов заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Сергій Білов. На прохання присутніх прозоро обґрунтувати рішення влади щодо оптимізації освітніх закладів, посадовець відповів наступне:

"Я поки не отримав жодної пропозиції, окрім коментарів, на кшталт: "Хочуть красти і т.д.". Є елементарний механізм — відділ звернення громадян. Ми не можемо усім семистам тисячам жителів Запоріжжя розіслати нашу пропозицію. Якщо у когось є запитання — ви може надіслати запит. Ми не маємо права не надавати ті документи, які знаходяться у відкритому доступі".

Люди, що виступають проти припинення існування освітніх закладів, зібралися в будівлі Запорізької міської ради, 5 червня 2024 року. Суспільне Запоріжжя

Серед представників громади присутніх у міськраді — актор з Запоріжжя Олександр Третьяченко, зауважив:

"Ми не бачимо цієї інформації і тому відбувається саме те, що відбувається. Стаття 60 Закону України "Про освіту" говорить, що батьки є такими самими учасниками освітнього процесу, як і вчителі, і наші діти. І ми маємо все це знати й впливати на це, приймати рішення. Давайте конструктивно сядемо поговоримо про це і знайдемо компроміс…"

Наприкінці спілкування з активістами, Сергій Білов запевнив, що обов'язково зустрінеться з представниками громади на громадських слуханнях.

29 травня 2024 року відбулося засідання постійної комісії з питань освіти, науки, культури щодо скорочення чисельності шкіл, під час якого директорка департаменту освіти та науки міськради Юлії Погребняк повідомила:

"Зараз ми переглядаємо питання малочисельних закладів, де середня наповненість менша, ніж 27,5, на яку спрямовується державна субвенція. Якщо у 2021 році в місті Запоріжжя було 67 тисяч дітей, на сьогодні залишилося 40 тисяч. Так, у нас є діти за кордоном – це 17 тисяч… Станом на 1 січня цього року нам доведено субвенції на 80% від потреби, до того ж був застосований понижуючий коефіцієнт 0,87. У березні було знято з бюджету по субвенції 797 тисяч гривень. І у нас, станом на 1 січня на фонд оплати заробітної плати працівникам педагогічним не вистачає 287 мільйонів гривень".

Посадовиця також зазначила:

"На сьогодні в нас 27 закладів загальносередньої освіти взагалі не мають можливості створити найпростіше укриття та підвальне приміщення переобладнати неможливо".

Що відомо про оптимізацію освітніх закладів у Запоріжжі:

  • 5 червня 2024 року під час чергової двадцять третьої сесії Запорізької міської ради депутати ухвалили низку рішень щодо оптимізації закладів освіти. Так, шляхом приєднання до інших навчальних закладів, припинили існування сім шкіл (два ліцеї та п'ять гімназій), дві початкові школи та п'ять дитячих садочків;
  • 4 червня 2024 року освітній омбудсмен Сергій Горбачов направив до виконуючої обов’язки Запорізького міського голови Регіни Харченко офіційного листа з проханням "повідомити підстави прийняття рішення щодо реорганізації освітньої мережі територіальної громади міста Запоріжжя";
  • 4 червня 2024 року на сайті Запорізької міської ради оприлюднили проєкти рішень щодо оптимізації 12 освітніх закладів;
  • 24 травня 2024 року на сайті Запорізької міської ради оприлюднили два проєкти рішень щодо оптимізації двох освітніх закладів.

Джерело

Новини Запоріжжя