Оптимізація медзакладів на Запоріжжі: заяви адміністрації протипухлинного центру та голови комісії з припинення

Запорізький регіональний протипухлинний центр. Суспільне Запоріжжя

В адміністрації Запорізького регіонального протипухлинного центру розповіли про мобілізаційні заходи щодо співробітників медзакладу. Його директор Михайло Єсаянц зазначив, що вбачає ознаки тиску та розповів про блокування своєї приймальні.

Голова комісії з припинення Дмитро Сиволап оприлюднив офіційне звернення до працівників та пацієнтів протипухлинного центру, з метою уникнення розповсюдження неправдивої та спотвореної інформації.

У нових подробицях оптимізації медзакладу розбиралися журналісти Суспільного.

Мобілізаційні заходи щодо співробітників Запорізького регіонального протипухлинного центру

Директор Запорізького регіонального протипухлинного центру Михайло Єсаянц розповів, що 23 травня близько 9-ї ранку до медзакладу надійшло розпорядження щодо його виклику до Центрального об'єднаного ТЦК та СП:

"Я там знаходжуся на обліку. У розпорядженні було написано забезпечити мою явку 23 травня о 8-й годині, хоча розпорядження це було принесено вже близько 9:00. Я підписав це розпорядження й отримав повістку".

Розпорядження Центрального об’єднаного районного ТЦК та СП щодо виклику Єсаянца Михайла, 23.05.2024. Facebook/ Запорізький протипухлинний центр

Провівши майже весь робочий день у ТЦК, Михайло Єсаянц на прийом не потрапив:

"Натомість "пропустив" операційний день", — розповів директор медзакладу.

Михайо Єсаянц, директор Запорізького регіонального протипухлинного центру. Суспільне Запоріжжя

За його словами, медзаклад 21 травня 2024 року вже отримував подібне розпорядження від Комунарського ТЦК та СП для проходження медичного огляду та оформлення військово-облікових документів. Згідно з ним, вісім лікарів протипухлинного центру повинні з'явитися 27 травня до районного ТЦК та СП.

На сторінці Facebook Запорізького регіонального протипухлинного центру у дописі від 23 травня зазначається, що згідно з розпорядженням № 409 до Комунарівського РТЦК та СП викликали трьох онкогінекологів, двох онкохіміотерапевтів, двох анестезіологів та онкомамолога.

Розпорядження Комунарського районного ТЦК та СП щодо виклику 8 співробітників центру 21.05.2024. Facebook/ Запорізький протипухлинний центр"Ці чоловіки були підписантами позовної заяви до адміністративного окружного суду Запорізького регіону як члени колективу, які зверталися до суду щодо розпорядження про нашу ліквідацію", — зазначив Михайло Єсаянц.

Позовна заява про визнання незаконним та ліквідацію розпорядження щодо припинення Запорізького протипухлинного центру. Facebook/ Запорізький протипухлинний центр

Директор Запорізького протипухлинного центру також зазначив, що повістку від Комунарського РТЦК та СП отримав його заступник з економічних питань Юрій Баршак.

Суспільне звернулося за коментарем до Юрія Баршака.

"Повістку мені вручили на минулому тижні. Я з Дніпропетровської області, нещодавно був у своєму військкоматі. На мене чекають протягом 60 днів. У мене є повістка, наскільки я пам'ятаю, на п'яте липня, бо я обмежено придатний, я сам онкохворий. Крім того, що заступник, я ще й пацієнт цієї лікарні", — повідомив Юрій Баршак.

Юрій Баршак, заступник директора Запорізького регіонального протипухлинного центру. Facebook/ Юрій Баршак"І от мені зателефонували з мого військкомату, це вже близько кінця минулого тижня, четвер-п'ятниця, сказали, що мене подали в розшук за запитом Комунарського військкомату 13 травня, тобто до вручення повістки. Отже, я зараз офіційно знаходжуся в розшуку, мені це повідомив мій військкомат", — наголосив заступник директора

За словами Юрія Баршака, він планує днями піти до Комунарського РТЦК та СП:

"Подивимось там, які документи мені вручать, на якій підставі й коли я був оголошений в розшук. Якщо взагалі оголошений, тому що зараз це поки слова".

Він також підкреслив, що усім співробітникам медзакладу, які отримали повістки, або яких викликали до ТЦК та СП, рекомендовано з'явитися у визначений термін:

«Вони всі підуть. Ми всім рекомендуємо сходити до ТЦК та СП, щоб звірити дані. У нас в кожного лікаря є VIN-код, у кожного є «свіже» проходження ВЛК, тому що це є умовою бронювання». Юрій Баршак

Відповідаючи на питання кореспондента Суспільного щодо наявності бронювання у співробітників медзакладу, Юрій Баршак зазначив:

"Всі лікарі були заброньовані, бронь в нас закінчилась, ну в кого як — у квітні-травні. Тобто всі документи були ще місяця півтора тому подані й зараз знаходяться в Києві на розгляді".

Суспільне Запоріжжя звернулося з інформаційним запитом до Комунарського РТЦК та СП щодо уточнення, чи дійсно Юрій Баршак перебуває у розшуку.

Керівник Запорізького регіонального протипухлинного регіонального центру вбачає ознаки тиску

Михайло Єсаянц, відсторонений директор протипухлинного центру у Запоріжжі. Суспільне Запоріжжя

Михайло Єсаянц розповів, що окрім мобілізаційних заходів, він спостерігає поруч зі своїм будинком невідомих, що здійснюють фото й відеофіксацію його пересувань:

"Біля мого будинку, де я мешкаю у квартирі, якісь почали з'являтися, скажімо так, з "кримінальними пиками" хлопчики. Коли я до них підійшов, вони мене знімали. Я кажу: “Що ви знімаєте, фотографи, назнімалися?” То він такий, у мене навіть є фотографія цієї морди, він так удав, аби нічого не сталося і втік".

За словами Михайла Єсаянца, прямих погроз він не отримував і тому коментувати щодо того, хто виступає організатором не береться:

«Я оцінюю ситуацію, як загрозу, навіть, для фізичного мого здоров’я і життя, тому що я з цим вже стикався і раніше. Були в мене ситуації, коли мене і залякували, і бандити їздили, і фотографували… І я ж бачу, що і зараз починається те ж саме». Михайло Єсаянцдиректор Запорізького регіонального протипухлинного центру

Директор медзакладу повідомив кореспондентам Суспільного, що найближчим часом напише заяву до поліції щодо фото та відеофіксації його невідомим.

Заява голови комісії з припинення Дмитра Сиволапа

23 травня 2024 року голова комісії з припинення Дмитро Сиволап "з метою уникнення розповсюдження неправдивої та спотвореної інформації, блокування введення в оману працівників, пацієнтів та громадськості" офіційно звернувся з Facebook-сторінки Запорізької обласної клінічної лікарні до працівників та пацієнтів КНП «Запорізький регіональний протипухлинний центр» ЗОР:

"Головна мета об’єднання – гармонійне та логічне поєднання інтелектуальних та технологічних ресурсів, досвіду, знань, професійної компетенції відповідних медичних закладів задля суттєвого підвищення рівня якості та обсягу медичної допомоги жителям Запорізького регіону та України, які цього потребують". ⠀

Звернення Дмитра Сиволапа до працівників та пацієнтів Запорізького протипухлинного центру. Facebook/ Запорізька обласна клінична лікарня

У зверненні йдеться:

  • Ніякої ліквідації закладу не передбачається. ⠀
  • Об’єднаний заклад продовжує здійснювати діяльність за адресами: вул. Оріхівське шосе, 10 та вул. Культурна, 177 А. ⠀
  • Процес приєднання ніяким чином не впливає на фактичну роботу колективів. Колективи працювали та будуть працювати у звичному режимі на звичних місцях роботи. Вони повинні неухильно виконувати свої функції та обов’язки, відповідно до чинного законодавства, та забезпечити законні права пацієнтів на одержання своєчасної та якісної медичної допомоги. Звертаємо увагу, що трудова діяльність фахівців комунального некомерційного підприємства "Запорізький регіональний протипухлинний центр" Запорізької обласної ради в процесі приєднання ніким і нічим не припиняється ні на секунду. ⠀
  • Примусового звільнення чи скорочення персоналу не буде. Всі без винятку працівники, які ознайомляться з письмовим повідомленням про існування розпоряджень, напишуть заяву про бажання працювати в комунальному некомерційному підприємстві "Запорізька обласна клінічна лікарня" Запорізької обласної ради» та напишуть заяву про переведення до вказаної установи, стовідсотково продовжать роботу без припинення трудового договору.
  • Заробітна плата та премії в комунальному некомерційному підприємстві Запорізька обласна клінічна лікарня" Запорізької обласної ради будуть виплачуватися в чіткій відповідності до чинного законодавства. ⠀
  • Ліквідація структурних підрозділів не передбачається. ⠀
  • Всі практичні напрацювання, історичні надбання, досвід, компетенції, інтелект не будуть втрачені жодним чином. Навпаки – вони будуть поєднані з чинними ресурсами та створять позитивну синергію задля максимального покращення медичної допомоги та розвитку підприємства, реалізації своїх професійних амбіцій. ⠀
  • Медична допомога всім без виключення пацієнтам онкологічного чи інших напрямків жодним чином не постраждає та ні в якому разі не погіршиться. Навпаки – доступність до послуг, їх перелік, якість, обсяг та рівень беззаперечно та безсумнівно покращиться.
  • Процес приєднання медичних закладів жодним чином не вплине на пацієнтів. Вони отримують і будуть надалі отримувати консультативну, діагностичну, стаціонарну та реабілітаційну допомогу в чіткій відповідності до чинного законодавства, а саме – до Програми медичних гарантій.
  • Блокування приймальні директора у Запорізькому регіональному протипухлинному центрі

    Приміщення Запорізького регіонального протипухлинного центру, 24 травня 2024 року. Особистий архів Михайла Єсаяца

    За словами Михайла Єсаянца, сьогодні зранку, 24 травня, у приміщенні Запорізького регіонального протипухлинному центрі комісія з припинення заблокувала приймальню директора медзакладу. Більш розширений коментар щодо цього Михайло Єсаянц пообіцяв надати згодом.

    Що відомо про оптимізацію медзакладів у Запорізькій області

    • 6 травня 2024 року головою Запорізької ОВА Іваном Федоровим підписано розпорядження № 262 "Про припинення комунального некомерційного підприємства "Запорізький регіональний протипухлинний центр" Запорізької обласної ради шляхом приєднання до комунального некомерційного підприємства "Запорізька обласна клінічна лікарня" Запорізької обласної ради;
    • 7 травня 2024 року відбувся брифінг заступниця голови ЗОДА Наталії Будяк, де вона повідомила, що 6 травня на засіданні Координаційної ради регіону з питань охорони здоровʼя були прийнято рішення об'єднати обласної клінічної лікарні з онкологічним та кардіологічним центрами;
    • 8 травня 2024 року головою Запорізької ОВА Іваном Федоровим підписано розпорядження № 270 "Про створення комісії з припинення комунального некомерційного підприємства "Запорізький регіональний протипухлинний центр" Запорізької обласної ради шляхом приєднання до комунального некомерційного підприємства "Запорізька обласна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради";
    • 13 травня відбулося засідання Запорізького окружного адміністративного суду, де заяву Запорізького регіонального протипухлинного центру "Про визнання незаконною і скасування розпорядження №262" залишили без розгляду.
    • 16 травня 2024 року на сайті президента України зареєстрували петицію з проханням скасувати розпорядження голови обласної державної адміністрації від 06.05.24 №262 "Про припинення комунального некомерційного підприємства "Запорізький регіональний протипухлинний центр" Запорізької обласної ради шляхом приєднання до комунального некомерційного підприємства "Запорізька обласна клінічна лікарня" Запорізької обласної ради".

    Читати ще

    Читати ще У Запорізькій області об’єднають декілька медичних установ. Що відомо

    Джерело

    Новини Запоріжжя