Оптимізація медзакладів на Запоріжжі. Яка подальша доля регіонального протипухлинного центру

Медперсонал Запорізького протипухлинного центру зібрався у коридорі закладу . Суспільне Запоріжжя

У Запорізькій області в рамках оптимізації закладів охорони здоров'я планують об’єднати декілька медичних установ. Так, згідно з розпорядженням голови обласної військової адміністрації Івана Федорова, до "Запорізької обласної клінічної лікарні" приєднають "Запорізький регіональний протипухлинний центр" та обласний центр серцево-судинних захворювань. Керівництво та персонал протипухлинного центру проти об'єднання та вже звернулися з цього приводу до суду.

У ситуації розбиралися кореспонденти Суспільного.

Позиція керівництва та персоналу Запорізького регіонального протипухлинного центру

Директор регіонального протипухлинного центру Михайло Єсаянц розповів, що з шостого травня розпочалася процедура ліквідації Запорізького регіонального протипухлинного центру як юридичної структури, шляхом приєднання до Запорізької обласної клінічної лікарні:

"Вже (6 травня — ред.) підписано розпорядження керівником області. Отримавши цей документ, я, як керівник (медзакладу — ред), юридично передаю всі повноваження голові ліквідаційної комісії. Наразі я залишаюся директором, але без права підпису".

Михайло Єсаянц, директор Запорізького регіонального протипухлинного центру. Суспільне Запоріжжя

«Нам сказали, що не буде ніякого скорочення. Все буде так, як є, тільки з іншою назвою — «Запорізька обласна клінічна лікарня». Але, як ми бачимо, на наступний день мені вже повідомили, що мене звільняють». Михайло Єсаянцдиректор Запорізького регіонального протипухлинного центру

Розпорядження про припинення дії Запорізького регіонального протипухлинного центру, 6 травня. Facebook/ Запорізький протипухлинний центр

У розпорядженні ЗОВА № 262 від 6 травня 2024 року дійсно зазначається, що необхідно: "Попередити Єсаянца Михайла, директора комунального некомерційного підприємства "Запорізький регіональний протипухлинний центр" Запорізької обласної ради, відповідно до ст. 49-2 КЗпП України, про його наступне вивільнення та звільнення…"

"Люди не розуміють, чому вони взагалі мають бути до когось приєднані, якщо це самостійна серйозна медична структура. Чому серйозна? Згідно з офіційними даними на теперішній час, які опубліковані на сайт Національної служби здоров’я, у нас за два роки війни самі високі зарплати по регіону. Самий великий залишок грошей на рахунку, які забезпечують нам нормальне функціонування", — повідомив Михайло Єсаянц.

Під час приїзду представників комісії з припинення персонал протипухлинного центру зібрався в коридорі медзакладу.

Персонал запорізького протипухлинного центру. Суспільне Запоріжжя

Завідувачка відділення хіміотерапії Марина Шапаренко, яка працює у відділені понад 40 років, зазначила:

"Мотивація яка нас приєднати? "Диспансеру вкрай потрібний гемодіаліз",— я старий онколог і скажу вам: гемодіаліз онкологічним пацієнтам ніколи не рекомендувався — лише в екстрених випадках. Яка наступна? "Ви всі залишитеся на робочих місцях",— ну це неправда. Я доросла дівчинка. Я давно працюю і знаю, що таке написати заяву про звільнення. Далі візьмуть лише зручних".

Марина Шапаренко, завідувачка відділення хіміотерапії Запорізького протипухлинного центру. Суспільне Запоріжжя/Анастасія Потапенко

«Я виросла в цьому диспансері! Тому я звідси не піду! Я буду тут жити зі своїми пацієнтами». Марина Шапаренкозавідувачка відділення хіміотерапії

За словами лікаря-онколога регіонального протипухлинного центру Максима Тура, на зборах колективу медзакладу, що відбулися напередодні, персоналу повідомили, що зміни будуть стосуватися лише юридичної площини:

"Нам сказали, процитую: “Вас ніхто чіпати не буде, ми просто змінимо юридичну особу. Звісно, ми вашого директора чіпати не будемо та дамо йому посаду, яку він захоче. Зарплатня у вас також залишиться". Але, ми розуміємо, що це все просто брехня. Як ви бачите, ми всі зібралися тут, і ніхто нас не змушував, як дехто розповідає!"

Максим Тур, лікар-онколог регіонального протипухлинного центру. Суспільне Запоріжжя

«Відчепіться від Єсаянца, відчепіться, будь ласка, від нашого центру!» Максим Турлікар-онколог

Після зустрічі директора медзакладу Михайла Єсаянца з представниками комісії з припинення, останні залишили будівлю, пройшовши "живим" коридором з медперсоналу.

Позиція керівництва Запорізької обласної клінічної лікарні

«Припинення діяльності шляхом приєднання до інших установ — це зовсім не є ліквідацією. Всі заклади, про які ми говоримо, залишаються на своїх локаціях, колективи продовжують там працювати». Ігор Шишкадиректор Запорізької обласної клінічної лікарні

Ігор Шишка, директор Запорізької обласної клінічної лікарні. Суспільне Запоріжжя

Ігор Шишка зазначив, що обласна клінічна лікарня за своїми напрямками діяльності та функціоналом співпадає з онкологічним та кардіологічним диспансерами на 99%.

«Об’єднання медзакладів дасть можливість логічно й гармонійно поєднати матеріально-технічні ресурси, інтелектуальний потенціал, досвід професійний, щоб суттєво підвищити рівень, обсяг та якість надання медичних послуг». Ігор Шишкадиректор Запорізької обласної клінічної лікарні

Директор Запорізької обласної клінічної лікарні повідомив, що дублюючі відділення об'єднають:

"Безпосередньо працівники пишуть заяви за своїм бажанням про переведення, а їхня трудова діяльність у процесі реорганізації не припиняється. Немає ні мети, ні завдання, ні чиєїсь вказівки, щоб звільняти людей".

Колектив Запорізького регіонального протипухлинного центру зібрався у коридорі медзакладу. Суспільне Запоріжжя"Я акцентую на цьому увагу: ніхто не може вплинути на людину, яка за власним бажанням не хоче працювати — це вибір і право кожного. Але всі без виключення співробітники, які забажають працювати, які напишуть заяви в рамках чинного законодавства, всі будуть прийняті, будуть переведені до Запорізької обласної клінічної лікарні", — наголосив директор обласної лікарні.

«Для пацієнтів розширяється вибір з однієї локації в будь-якому закладі, про який ми говоримо. Тепер є можливість звернутися одразу до трьох локацій та отримати медичну допомогу». Ігор Шишкадиректор Запорізької обласної клінічної лікарні

Щодо організаційних моментів, які відбудуться протягом наступних двох місяців, то вони жодним чином не вплинуть на надання кваліфікованої медичної допомоги та здійснення персоналом своїх професійних обов'язків, запевнив Ігор Шишка:

"Персонал Запорізької обласної клінічної лікарні виконував і виконує свої обов’язки цілодобово. І я далекий від думки, що хтось буде виступати проти об’єднання з іншими лікарнями. Суттєво в їхньому житті нічого не міняється. Роботи додається, відповідальності додається насамперед для керівництва, а люди як працювали, так і працюють".

Згідно з розпорядженням голови ЗОДА, начальника ОВА від 08.05.2024 №270 про створення комісії з припинення, "всі повноваження по управлінню закладом, по організації діяльності, управління справами, представлення інтересів юридичної особи КНП "ЗРПЦ" у відносинах з третіми особами, виступ в суді від імені юридичної особи переходять до Голови комісії з припинення Дмитра Сиволапа".

Лист до регіонального протипухлинного центру від Дмитра Сиволапа. Facebook/ Запорізький протипухлинний центр

Дмитро Сиволап — заступник директора з фармацевтичного та технологічного забезпечення, згідно з інформацією на сайті Запорізької обласної клінічної лікарні.

Дмитро Сиволап, голова комісіїї з припинення діяльності Запорізького регіонального протипухлинного центру. сайт Запорізька обласна клінична лікарня

Позиція Запорізької обласної державної адміністрації

«Це юридичне об’єднання. Це об’єднання, що не передбачає економію коштів, або їхнє вкладення. Це об’єднання, що передбачає зменшення бюрократичних процедур для пацієнта». Наталія Будякпро об’єднання закладів

За словами заступниці голови ЗОДА Наталії Будяк, обласний бюджет, попри об'єднання, продовжить фінансування комунальних послуг усіх трьох установ:

"У межах обласного бюджету в нас було три строчки, а тепер їх зіллють в одну — це комунальні послуги. Тобто обласний бюджет фінансував комунальні послуги тих трьох установ, тепер невикористані до кінця року заплановані на комунальні послуги кошти будуть перекинуті на один заклад, аби він так само продовжив фінансувати всі свої місця надання послуг".

Наталія Будяк, заступниця голови ЗОВА. Суспільне Запоріжжя/Андрій Варьонов

«Процедура об’єднання буде тривати кілька місяців. І це все, думаю, до кінця року завершимо. Не так. Я думаю, що до кінця року пацієнти відчують, що це об’єднання зробило краще саме пацієнтам». Наталія Будякзаступниця голови ЗОВА

Щодо дублювання функцій заступниця голови ЗОДА зазначила, що це не означає, що в закладах все буде однаково:

"Це означає, що, наприклад, функція хіміотерапії є й в обласній лікарні, і в онкодиспансері, але це не означає, що вона лишиться лише в одному місці. Функція онкодиспансеру буде повністю збережена в тому місці, де зараз надається послуга. Тобто для пацієнта зміниться тільки те, що він зможе отримати більше послуг у рамках одного лікувального закладу".

Наталія Будяк підкреслила, що переїжджати зі своїх приміщень протипухлинний та серцево-судинний центри не будуть. Також у медустановах залишиться обладнання, а медперсонал закладів не скорочуватимуть:

"Лікарський персонал, весь медичний персонал, медсестри не будуть скорочені, бо в Запорізькій області, як і по всій країні, є "недостаток" і "нехватка" медичного персоналу. Тому ми не можемо говорити про те, що якісь медичні працівники лишаться без роботи".

Щодо долі головних лікарів закладів, що приєднують, відповідаючи на питання кореспондента Суспільного, посадовиця зазначила:

"Звісно, пропозиції для них (головних лікарів приєднуваних закладів — ред.) є. Але ми ще не отримали від них відповіді".

Подальші спроби керівництва та персоналу Запорізького регіонального протипухлинного центру протистояти оптимізації медзакладу

13 травня відбулося засідання Запорізького окружного адміністративного суду, де заяву Запорізького регіонального протипухлинного центру залишили без розгляду.

Михайло Єсаянц повідомив, що оскільки суд першої інстанції залишив їхню заяву без розгляду, планують звертатися до апеляційного суду:

"На жаль, нам відмовили, але будемо подавати апеляцію. Ми будемо точно-точно йти до кінця. Тому що ми не дамо розірвати цю лікарню".

Михайло Єсаянц, відсторонений директор протипухлинного центру у Запоріжжі. Суспільне Запоріжжя

14 травня на офіційній Facebook-сторінці Запорізького регіонального протипухлинного центру оприлюднили документ, в якому персонал центру просить: "протягом трьох робочих днів повідомити про намір продовжувати (не продовжувати) роботу шляхом написання особистої заяви із зазначенням дати та особистого підпису".

Повідомлення, яке отримав співробітник Запорізького регіонального протипухлинного центру. Facebook/ Юрій Баршак

16 травня 2024 року на сайті президента України зареєстрували петицію з проханням скасувати розпорядження голови обласної державної адміністрації від 06.05.24 №262 "Про припинення комунального некомерційного підприємства "Запорізький регіональний протипухлинний центр" Запорізької обласної ради шляхом приєднання до комунального некомерційного підприємства "Запорізька обласна клінічна лікарня" Запорізької обласної ради".

Петиція щодо скасування Розпорядження очільника ЗОВА №262 від 6 травня 2024 року. Сайт президента України

Станом на ранок 19 травня петицію підписали 6579 людей. Для розгляду президентом України Володимиром Зеленським петиції необхідно набрати 25000 голосів.

Читати ще

Читати ще У Запорізькій області об’єднають декілька медичних установ. Що відомо

Джерело

Новини Запоріжжя