Окупанти винесли вирок 62-річному працівникові Запорізької АЕС, якого понад рік тримали в полоні — Новини Запоріжжя

У липні 2023 року окупанти забрали з будинку начальника зміни турбінного відділення експлуатаційного підрозділу Запорізької атомної електростанції Сергія Спартесного. Його утримували понад рік у полоні у нелюдських умовах. Наприкінці серпня цього року стало відомо, що 62-річному енергодарцю висунули звинувачення у шпигунстві. А днями російський окупаційний так званий суд виніс йому вирок.

Про це повідомили у так званій прокуратурі Республіки Крим.

Російські окупанти звинуватили Сергія Спартесного в тому, що він нібито збирав відомості про марки та державні реєстраційні знаки автомобілів російські правоохоронці. Потім ці дані начеб-то передавав співробітнику СБУ, щоб ЗСУ могли завдати вогневих ударів.

За шпигунство російський так званий суд засудив енергодарця вирок. Його засудили до 12 років позбавлення волі з відбуванням покарання у виправній колонії суворого режиму.

Як раніше повідомляв «Перший Запорізький», у чоловіка в будинку російські окупанти неодноразово проводили обшуки. Регулярно перевіряли його комп’ютер, телефон та соціальні мережі. А 18 липня 2023 року окупанти вдерлись до помешкання чоловіка, провели так званий обшук, після чого вивезли до місцевого відділку поліції.

Сергія окупанти звинуватили у тому, що він нібито розклеював проукраїнські листівки в Енергодарі, на прохання СБУ стежив за ФСБ, колаборантом із ЗАЕС і навчав тероборонівців.

Дружина полоненого відкидає всі звинувачення. З власних джерел Наталія знає, що заручників не виводять на прогулянки, а їх одяг вкритий пліснявою. Сергій також має проблеми зі здоров’ям, втім не отримує жодного лікування.

«Я знаю, що вони (авт.: окупанти) всім одягають на голову пакети, зав’язують скотчем навколо шиї та застосовують електричний струм. Підозрюю, що до мого чоловіка теж», — каже жінка.

Окупанти судитимуть бердянського волонтера: його звинувачують у підриві підстанції

Джерело

Новини Запоріжжя