Окупанти судитимуть бердянського волонтера: його звинувачують у підриві підстанції — Новини Запоріжжя

Російська окупаційна влада продовжує фабрикувати справи проти проукраїнські налаштованих людей. Зокрема, загарбники судитимуть викраденого бердянського волонтера Віктор Бондаренко.

Про це повідомила Вікторія Галіціна, очільниця Бердянської міської військової адміністрації.

Від початку повномасштабного вторгнення чоловік не приховував проукраїнської позиції, всіляко допомагав людям евакуюватися та постачав медикаменти на окуповані території.

З перших місяців окупації його викрадали до катівні, звинувачували у тероризмі та причетності до диверсійної групи. У грудні 2022 року окупанти звинуватили Віктора у підриві каналізаційної насосної станції.

«Згодом в ще одні диверсії на трьох опорах ліній електропередач «Маріуполь-Бердянськ». Пізніше стало відомо, що тоді світла не було через негоду, але окупанти вирішили звинуватити у всьому Віктора», – пише очільниця Бердянська.

Водночас загарбники звинуватили волонтера в тому, що він фотографував вишки ліній електропередач, робив виміри товщини металу, фіксував координати для здійснення диверсій. Всі данні він передавав СБУ. Начеб-то українська Служба безпеки забезпечила чоловіка компоненти для виготовлення саморобної бомби, щоб залишити без світла понад 10 тисяч людей. Загарбники закидають Віктору, що його дії завдали збитків на понад один мільйон рублів.

Очільниця Бердянська наголошує, що російські окупанти, щоб придушити український спротив, незаконно затримують людей, фабрикують проти них звинувачення, тримають в катівнях та влаштовують показові судилища.

«Окупанти особливо націлені на активістів, волонтерів та інших громадян, які підтримують Україну. Звинувачення у диверсіях та тероризмі часто використовуються як інструмент репресій, навіть коли для цього немає жодних реальних підстав», – пише Галіціна.

Серйозне порушення прав: омбудсмен відреагував на мілітаризацію дітей в окупованій частині Запорізької області

Джерело

Новини Запоріжжя