На Запоріжжі за допомогою окулярів віртуальної реальності проводять психологічну реабілітацію бійців

Військовий 118-ї ОМБр в окулярах віртуальної реальності. Суспільне Запоріжжя

Контролели зі зворотнім зв’язком, які використвоють в поєданні з VR-окулярами. Суспільне Запоріжжя

Практику VR-терапії вперше почали застосовувати у 1980-х роках, зокрема, в Сполучених Штатах Америки та Великій Британії.

В Україні ж, 118-та ОМБр одна з перших бригад, де започаткували сеанси віртуальної реальності для бійців, розповів військовий психолог групи супроводу та відновлення на псевдо "Люцик":

Військовий психолог групи супроводу та відновлення на псевдо «Люцик». Суспільне Запоріжжя"У 2022-му році у зв’язку з повномасштабною війною почали розвивати більш сучасний підхід до психології. Я подумав і використав таку штуку, як віртуальна терапія. Тому, що це більш сучасний підхід до психології, набагато".

Необхідне обладнання придбали за власний кошт та внески від небайдужих людей. Окрім того, розроблено спеціальне програмне забезпечення під потреби військових:

"Використовується методика релаксації на підвищення уваги і пам’яті. Концентрації. Військові погрузились, один розташований на березі моря та один в горах. І в інструкції, яка налаштована в самій програмі, їм пояснюється, що треба робити", — розповів "Люцик".

Окуляри віртуальної реальності. Суспільне Запоріжжя

Зокрема, за допомогою терапії віртуальною реальністю військовослужбовці мають змогу подолати низку психологічних проблем, які пов'язані з участю в боєзіткненнях, зазначив військовий психолог:

"Терапія лікує такі психологічні розлади, як ПТСР, тривогу, фобії. Під кожного пацієнта індивідуально налаштовуємо параметри під його показники. Наприклад, людина хоче бути серед природи. Створюється відповідний образ. А далі дихання, релаксація, медитація", — поділився "Люцик".

Віртуальну реальність як метод терапії вже спробували бійці з різних підрозділів бригади, серед них танкісти та піхотинці.

Суспільне Запоріжжя Є стресові ситуації, після яких дуже важко перемикнутися на нормальні думки. А після занурення у віртуальність, став відчувати себе трохи легше, краще і спокійніше. Дуже реалістично та майже як наживо повернувся у Карпати, як у відпустку. «Лис», військовий 118-ї ОМБрпро враження від віртуальної терапії

Під час такої терапії психолог не обов’язково повинен бути поруч із пацієнтом — обладнання передають до стабілізаційного пункту або на місце відпочинку військовослужбовця, де він самостійно використовує VR-окуляри, зазначив "Люцик":

"Опрацьовуємо з людиною все по стандарту, збираємо про неї інформацію, оцінку, тестування проводимо, індивідуальне інтерв’ю і спілкуємося на рахунок майбутніх цілей — те, що вона від терапії очікує. А потім створюємо план лікування".

Окуляри віртуальної реальності в руках військового психолога «Люцика». Суспільне Запоріжжя

Сам сеанс триває від 30 хвилин до години часу з періодичністю від трьох до шести VR-терапій.

Раніше Суспільне повідомляло, що бійці 102 окремої бригади Сил територіальної оборони Збройних сил України переобладнали важкий дрон у "штурмовика". За його допомогою військові можуть скидати боєприпаси на позиції російської армії на Запорізькому напрямку.

Читати ще

Читати ще «Тільки лінивий не питав за орієнтацію»: історія візажиста, який воює на Запорізькому напрямку

Джерело

Новини Запоріжжя