Масові підпали авто ТЦК та продаж електроенергії за кордон: які фейки ворожа пропаганда наприкінці червня просувала у Запорізькій області — Новини Запоріжжя

Проти України воюють не лише збройні сили, але і величезне інформаційне військо країни-окупанта. Ворог використовує не тільки бойове озброєння, а також і всі потужності своєї пропагандистської машини.

«Румунські вболівальники вивісили прапор так званої “ДНР” та скандували “Путін” на матчі проти української збірної з футболу на Євро-2024», «На Запорізькому напрямку у військових різко падає моральний дух через втрачу села Роботине», «В Україні масово спалюють транспорт військовослужбовців ТЦК, таким чином борються з “насильницькою” мобілізацією», «Україна продає електроенергію в Європу, поки українці сидять без світла».

Подібні неправдиві антиукраїнські меседжі російська пропаганда системно тиражує з допомогою мережі пропагандистських ресурсів.

Які ще антиукраїнські меседжі у другій половині червня поширював серед місцевих жителів ворожий агітпроп, аналізуємо у матеріалі на основі результатів моніторингу проросійських telegram-каналів.

Фейк: румунські вболівальники вивісили прапор так званої «ДНР» та скандували «Путін» на матчі проти української збірної з футболу на Євро-2024

«Помимо того, что сборная Украины проиграла матч, болельщики Румынии скандировали “Путин”, а также вывесили флаг Донецкой народной Республики» (Запорожский фронт, Бердянск наш, 17.06.2024).

Обережно, російська пропаганда!

Спростування: 17 червня у Мюнхені відбувся матч першого туру Євро-2024 між збірними Румунії та України, який завершився перемогою суперників з рахунком 3:0.

Напередодні гри, завдяки зусиллям представників Української асоціації футболу, Спілка європейських футбольних асоціаційзаборонила вболівальникам проносити російські прапори на стадіон. Як повідомив спортивний журналіст і футбольний коментатор Роман Бебех, українська сторона переконала УЄФА, що присутність кольорів країни-агресора на трибунах може призвести до провокацій та бійок.

На кадрах трансляції футбольного матчу помітно, що на трибунах відсутній прапор так званої «ДНР». Російські пропагандисти додали його у графічному редакторі.

Після того, як користувачі мережі виявили фотопідробку, самі кремлівські ЗМІ опублікували спростування цієї інформації та вибачилися перед читачами за поширення чергової брехні.

Вболівальники румунської збірної також не вигукували імені російського диктатора. Аудіодоріжка на записі накладена окремо і не відповідає показаному на відео. Зокрема, на аудіо чутно стукіт барабанів, яких немає на відеоролику. Насправді російські пропагандисти використали кричалку фанатів харківського футбольного клубу «Металіст», яка стала популярною після початку війни на Донбасі та анексії Криму у 2014 році. При цьому фейкороби вирізали з неї частину, у якій українські вболівальники вживають нецензурну лексику щодо очільника Кремля.

Варто зауважити, що наступного дня, 18 червня, під час матчу Грузія – Туреччина грузинські вболівальники виконали повну версію «пісні про Путіна» включно з нецензурним висловом. Фрагмент потрапив у прямий ефір телеканалів «Матч ТВ» і «РТР-Беларусь», однак пізніше був вирізаний із запису. Уважні глядачі помітили, що табло з відліком часу після 38:49 одразу змінюється на 39:00.

Зауважимо, що грузини часто скандували слова кричалки під час акцій протесту проти ухвалення закону про «іноагентів», у якому вбачають потенційні загрози від Росії.

Крім того, з 2014 року грузинські добровольці у складі Грузинського національного легіону разом із українськими силами воюють проти російських загарбників. За останніми підрахунками, військовий підрозділ нараховує близько 1300 військовослужбовців. Грузинський легіон є одним з найбільших збройних формувань, яке комплектується за національною ознакою.

Таким чином, грузинські вболівальники та грузинське суспільство підтримують Україну та засуджують дії диктатора Путіна, а не навпаки, як хоче показати російська пропаганда. Подібними фейками Кремль прагне створити враження, ніби російську політику агресії поділяють у світі. Це, на думку окупантів, мало б легітимізувати загарбницьку війну проти України. Однак уся «підтримка» РФ  та її очільника країнами Європи ґрунтується на фейках та вигадках.

Фейк: на Запорізькому напрямку у військових різко падає моральний дух через втрачу села Роботине

«Потеря села Работино надломила боевой дух украинских войск на запорожский линии фронта, заявил РИА Новости председатель комиссии ОП РФ по вопросам суверенитета, сопредседатель координационного совета по интеграции новых регионов Владимир Рогов» (Владимир Рогов, 17.06.2024).

«Киевские власти на фоне низкого морально-боевого духа в рядах украинских войск усиливают насильственную мобилизацию на подконтрольной им территории, силой заставляя мирных людей идти на фронт и погибать» (Владимир Рогов, 18.06.2024).

Обережно, російська пропаганда!

Спростування: заява запорізького колаборанта-пропагандиста Володимира Рогова про спад морально-бойового духу у підрозділах ЗСУ ґрунтується на твердженні про нібито втрату села Роботине. Однак як раніше писав «Перший Запорізький», інформація про захоплення населеного пункту російськими бойовиками є фейком. За інформацією Генерального штабу Збройних сил України, українські війська контролюють ситуацію в Роботиному та не змінюють своїх позицій.

25 червня Генштаб у своєму зверненні повідомив, що на Оріхівському напрямку штурмова дія окупаційних військ у районі Роботиного закінчилася поразкою. Втрат позицій та територій з нашого боку не допущено. Загалом ситуація залишається напруженою вже тривалий час, але ЗСУ вдається відбивати атаки загарбників та завдавати втрат російській армії.

Отже, твердження про спад морально-бойового духу в українській армії немає підґрунтя. Вигадки про нібито низький моральний дух у Збройних силах росіяни періодично поширюють для того, щоби створити у суспільстві атмосферу зневіри та викликати сумнів у спроможності українських захисників протистояти ворогу. Однак українські воїни щоденно демонструють високі морально-психологічні якості, стримуючи збройну агресію Російської Федерації.

Маніпуляція: у ЗСУ різко зростають випадки дезертирства

«В рядах украинских войск на Запорожском фронте резко возросло число дезертиров, заявил РИА Новости председатель комиссии ОП РФ по вопросам суверенитета, сопредседатель координационного совета по интеграции новых регионов Владимир Рогов» (Владимир Рогов, 18.06.2024).

Спростування: раніше «Перший Запорізький» вже спростовував фейк про те, що понад 100 тисяч українських військових самовільно залишили військову частину. Реальні цифри СЗЧ та дезертирства насправді набагато менші: за понад два роки повномасштабного вторгнення зафіксовано близько 35 тисяч випадків.

За даними звітів Офісу генпрокурора, за січень та березнь 2024 року було відкрито 4690 проваджень у зв’язку з самовільним залишенням військової частини. На початку червня на сайті Верховної ради України був зареєстрований законопроєкт, у якому депутати пропонують звільнити військових від відповідальності за перше дезертирство чи СЗЧ. У пояснювальній записці зазначають, що упродовж січня-квітня 2024 року в Україні зареєстрували 10 584 кримінальних провадження за самовільне залишення військової частини або місця служби, а також 7306 проваджень за дезертирство.

Водночас Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявило, що рівень дезертирства зростає також в російській армії.

«У збройних формуваннях південного військового округу окупаційної російської армії процвітає дезертирство. Загалом у бойових підрозділах округу самовільно залишили службу понад 18 тисяч російських військових», – ідеться у зверненні ГУР.

Зазначається, що левова частка – близько 12 тисяч утікачів серед російських військових – припадає на 8-му загальновійськову армію збройних сил Російської Федерації, яку ворог регулярно залучає у бойових діях на сході України. Орієнтовно 10 тисяч із них призвані через мобілізацію, решта 2 тисячі є контрактниками. У 58-й загальновійськовій армії, що також входить до південного округу російської армії, рівень дезертирства становить близько 2500 осіб.

Центр національного спротиву ще на початку року заявляв, що саме керівництво РФ намагається приховати випадки масового дезертирства російських окупантів, а також інших фактів, що свідчать про деморалізацію особового складу. За інформацією джерел у Брянській, Курській та Бєлгородській областях, рекордна кількість російських солдатів потрапила під суд за втечу зі служби. Так, за 2023 рік більш ніж 5 тисяч судових справ стосувались самовільного залишення військових частин після початку мобілізації у вересні 2022 року. Масові випадки дезертирства фіксували у російських окупаційних військах на сході та півдні України.

Маніпуляція: в Україні масово спалюють транспорт військовослужбовців ТЦК, таким чином борються з «насильницькою» мобілізацією

«Теперь на Украине горят не только автобусы ТЦК, но и машины боевиков киевского режима. Транспорт вспыхивает ярким пламенем почти по всей территории незалежной» (Запорожский вестник, 19.06.2024).

«Жители временно оккупированных нацистами южнорусских земель с огоньком борются с насильственной могилизацией» (Владимир Рогов, 19.06.2024).

Обережно, російська пропаганда!

Обережно, російська пропаганда!

Спростування: у червні російські пропагандисти проводили на території Запорізької області дезінформаційну кампанію з підриву мобілізації. Ворог поширював різноманітні інформаційні повідомлення про масові підпали автомобілів військовослужбовців, зокрема представників ТЦК, щоби створити медійну картинку про начебто існування «антиукраїнського підпілля», яке бореться проти «свавілля» військових.

За даними Служби безпеки України та Нацполіції, до підпалів автомобілів ТЦК причетні російські спецслужби. Зокрема, зараз російські ФСБ активно намагаються вербувати українську молодь у різних регіонах України. До підривної діяльності залучають підлітків від 13 років. До скоєння злочинів заохочують переважно молодь, оскільки вона легше піддається психологічним маніпуляціям і шантажу.

Так, 18 червня у пресслужбі СБУ повідомили про затримання групи зловмисників, які на замовлення спецслужб Російської Федерації готували підпали авто військовослужбовців ТЦК у прифронтовому Дніпрі.

«Щоб виявити потенційні цілі, учасники групи об’їжджали територію міста, де намагались виявити паркінги, на яких військовослужбовці залишають свої автомобілі. Отримані координати та цілі на підпал зловмисники мали погодити зі своїм російським куратором», – підкреслили в СБУ.

Зазначається, що молодики встигли підпалити один із транспортних засобів ТЦК. За знищення одного автомобіля українського військового та обов’язкове надання відеодоказів росіяни обіцяли грошову винагороду у розмірі 3 тисяч доларів.

Крім того, ще одним завданням від ворога було поширення на міських будівлях написів, що дискредитують співробітників ТЦК. Правоохоронці заявляють, що таким чином окупанти намагалися створити підстави для поширення російськими ЗМІ новин про масові протестні настрої серед українського населення.

Також 18 червня поліція Києва заявила про викриття жінки та її 14-річного сина, які встигли підпалити дві автівки військових у столиці. Очільник поліції Дмитро Шумейко повідомив, що підозрювані були завербовані російськими спецслужбами, коли шукали «додатковий заробіток» через телеграм-канал.

20 червня на Одещині викрили двох підлітків, які підпалили два автомобілі працівників Територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Завдання вчинити злочин молодики також отримали від росіян. Як встановили слідчі, ворог завербував підлітків через соціальні мережі. Замовники вимагали від хлопців відео палаючих авто, які надалі б могли використати для підживлення дезінформаційної кампанії з дестабілізації українських органів влади та мобілізаційних процесів в Україні.

19 червня перший заступник начальника Департаменту карного розшуку Нацполіції України Юрій Кузьменко ефірі телемарафону «Єдині новини» розповів, що правоохоронці зафіксували 16 випадків підпалу автомобілів військовослужбовців, у 11 випадках зловмисників вдалося притягнути до відповідальності.

Для створення картинки пропагандисти нерідко використовують і фейки. Наприклад, раніше у кремлівських пабліках масово повідомляли про те, що «противники» мобілізації спалили в Конотопі автомобіль представників ТЦК. Лише за кілька днів кількість переглядів публікацій перевищила 1,5 мільйона. Однак українські фактчекери з’ясували, що новина є фейковою, а інформація про підпал автомобіля не з’являлася на жодному офіційному ресурсі чи сторінках ЗМІ. У відповіді на запит журналістів Ґвара Медіа Головне управління ДСНС України у Сумській області підтвердило, що повідомлення про загоряння автомобіля у Конотопі не надходили.

Таким чином, РФ проводить спеціальну інформаційно-психологічну операцію, використовуючи усі можливі методи. Не виключено, що деякі винуватці керувалися мотивами особистої помсти. Однак факти говорять про те, що у більшості випадків диверсій правопорушники лише виконують замовлення від російських спецслужб, намагаючись заробити легкі гроші.

Фейк: Україна продає електроенергію в Європу, поки українці сидять без світла

«Киевский режим обеспечивает электроэнергией Евросоюз за счёт населения. График отключения электроэнергии на Украине расписан по часам – это касается как бытовых пользователей, так и промышленных объектов. Власти утверждают, что причина в жаркой погоде и просят жителей не пользоваться кондиционерами. При этом киевский режим не собирается снижать поставки электроэнергии в страны ЕС и продолжает снабжать Польшу, Молдавию, Венгрию, Румынию, Словакию. Также о выделении более 1,5 миллиардов долларов на поддержку энергетики Украины объявила вице-президент США. Несмотря на это реконструкцию инфраструктуры вынуждены оплачивать сами украинцы. Тарифы для местных жителей повысили практически в два раза – один киловатт теперь стоит 4 гривны. Простые украинцы уверены – деньги пойдут чиновникам в карманы» (Зa!ТВ. Новости Запорожской области, 21.06.2024).

Обережно, російська пропаганда!

Спростування: у пресслужбі Укренерго зазначають, що експорт електроенергії не здійснюється в жодну країну та не планується.

4 березня 2024 року Укренерго повідомляв про план встановити рекордний обсяг експорту електроенергії до Словаччини, Угорщини, Польщі, Румунії та Молдови. Однак тоді енергосистема країни працювала стабільно, а дефіциту електроенергії не прогнозувалося. Відтоді через масові ракетні обстріли в Україні були пошкоджені великі теплові та гідроелектростанції.

7 червня прем’єр-міністр Денис Шмигаль в ефірі національного телемарафону розповів, що через атаки Росії втрачено половину спроможності генерації електроенергії. Зокрема, 73% ТЕС зруйновані або на сьогодні не працюють. Також РФ зруйнувала 42 енергоблоки. Таким чином, енергосистема країни втратила резерв міцності й стала залежною від різких змін споживання електроенергії та погоди. Водночас потреби споживачів залишилися на тому ж рівні, що й до атак.

«Тому всі доступні потужності вітчизняних електростанцій зараз працюють винятково для покриття внутрішнього споживання», – наголосили у пресслужбі Укренерго.

Переконатися про відсутність продажу Україною електроенергії можна на сайтах операторів систем передачі кожної сусідньої країни, таких як Польща, Угорщина та Румунія. Також інформація про щоденні міждержавні аукціони експорту та імпорту електроенергії представлена на європейській платформі JAO.

На сторінці НЕК «Укренерго» також можна побачити, що комерційний експорт української електроенергії до сусідніх держав зараз не здійснюється. Дані аукціонів з доступу до міждержавних мереж, які розміщені на платформі «Укренерго», показують нульовий результат.

На сайті Європейської мережі операторів системи передачі електроенергії (ENTSO-E), частиною якої Україна стала ще на початку повномасштабної війни, у вкладці «Scheduled Commercial Exchanges» (Комерційний експорт) всюди стоять «0». Натомість Україна імпортує електроенергію з Європи, щоб задовольнити внутрішні потреби.

Пропагандисти часто плутають технічний експорт з комерційним, або свідомо маніпулюють цією інформацією. Так, деякі російські канали як доказ можуть демонструвати результати про балансування систем з вкладки «Cross-Border Physical Flow».

«Українська енергосистема є частиною європейської енергомережі. Коли енергосистеми з’єднані між собою (так, як українська, молдовська, румунська, угорська, словацька і польська), між ними існують технічні перетоки. Це природне явище, обумовлене законами фізики. Як правило, ці перетоки незначні. Але завжди погодинний баланс близький до нуля: скільки йде за кордон – стільки одразу ж повертається в Україну», – пояснюють в Укренерго.

У травні «Укренерго» на запит Польщі декілька разів надавало аварійну допомогу польській енергосистемі. Але йшлося про терміновий прийом українською енергосистемою надлишків із Польщі, а не про передачу світла на експорт.

Таким чином, інформаційні «вкиди» про продаж електроенергії є відвертою маніпуляцією, яка поширюється з подачі російської пропаганди, щоб відвернути увагу від того, що саме країна-агресор є причиною обмежень електроенергії в Україні. Українці змушені сидіти без світла не через вигаданий експорт за кордон, а через те, що РФ постійно обстрілює та нищить об’єкти нашої енергетичної інфраструктури.

Щодо підвищення тарифів за електроенергію – справжньою причиною зростання ціни є необхідність відновлення пошкодженої внаслідок російських обстрілів генерації. При цьому варто зауважити, що підвищення тарифів на електроенергію для населення в Україні не покриває її ринкової вартості, яка становить 7-8 грн.

«Ми встановили тариф 4,32 грн, виходячи з найдешевшої собівартості Енергоатому та Укргідроенерго, це дві державні компанії, плюс входить собівартість доставки людям. Це найменша собівартість найдешевшої енергії, яка у нас в державі на сьогодні доступна», – заявив Премʼєр-міністр Денис Шмигаль в ефірі національного телемарафону.

Зазначимо, нічний тариф залишається 2,16 грн. Також під час опалювального періоду за умови, що українці споживатимуть електроенергію до 2000 кВт/год на місяць, ціна для них становитиме 2,64 грн.

Фейк: на Запорізькому напрямку побудували неякісні фортифікаційні укріплення

«Вот так выглядят укрепления ВСУ в Запорожской области. На это укрепление было потрачено много денег, но когда руки кривые, можно наблюдать подобные затопления» (На самом деле в Запорожье, 25.06.2024).

Обережно, російська пропаганда!

Російські сміттярки у Запорізькій області поширили фотографії, на яких показані неякісні оборонні укріплення, зведені з грубими помилками. На світлинах видно, як споруди затопило багном та засипало землею, від чого вони вже починають руйнуватися. Пропагандисти запевнюють, що укріплення  начебто належать Збройним силам Україна та побудовані на Запорізькому напрямку.

Спростування: у Запорізькій обласній військовій адміністрації спростували, що на фото зображені запорізькі фортифікації, оскільки для будівництва укріплень не використовують дерев’яні стовпчики.

«Ми зводимо фортифікації довготривалого використання. Будуємо за стандартами Центрального проектного інституту Міністерства оборони України. За типовим проектом обов’язково використовуємо виключно металі та бетонні стовпчики для ходів сполучень. Дерев’яних стовпчиків у нас немає», – наголосив голова Запорізької ОВА Іван Федоров у своєму каналі в Telegram.

Подібні фейки є нічим іншим, як частиною ворожого ІПСО, яке має на меті дестабілізувати ситуацію у прифронтовому запорізькому регіоні.

Раніше «Перший Запорізький» вже розвінчував російський фейк про те, що українська влада нібито розікрала кошти, виділені на будівництво фортифікаційних укріплень та покинула військових напризволяще.

Фейк: колишні в’язні, які доєдналися до ЗСУ, втекли зі зброєю з навчального центру

«Массовый побег заключенных в Украине. 6 заключенных совершили побег в Украине, но не из колонии, а из учебного центра ВСУ. Это обстоятельство позволило им «досрочно выйти на свободу» с оружием и военной формой» (Запорожский вестник, 25.06.2024).

«Пишут, что из учебного центра “Десна” сбежали шестеро заключенных, которые согласились мобилизоваться в ВСУ. Предварительно известно, что они в военной форме и вооружены» (Запорожский сепаратист, 25.06.2024).

Обережно, російська пропаганда!

25 червня пропагандистські телеграм-канали, а також деякі українські медіа поширили новину про втечу колишніх засуджених з навчального центру «Десна» на Чернігівщині.

Першоджерелом стала публікація на сайті українського інтернет-видання Telegraf. У матеріалі зазначається, що журналісти отримали інформацію з власних джерел. За їхніми даними, про втечу повідомило командування військової частини командирам підрозділів навчального центру.

Спростування: ця інформація не відповідає дійсності. Мобілізовані колишні засуджені не покидали навчального центру.

«Всі колишні ув’язнені зараз проходять активну підготовку та готуються до виконання бойових завдань у своїх підрозділах», – ідеться у спростуванні від Сухопутних військ ЗСУ.

У звернені зазначають, що колишні засуджені долучилися до лав Збройних сил за власним бажанням. Вони вмотивовані, патріотично налаштовані і скоро захищатимуть Україну на фронті.

З моменту прийняття закону, який дозволяє деяким категоріям ув’язнених мобілізуватися до лав Збройних сил України, росіяни спекулюють на темі та розповсюджують дезінформацію для дискретизації української армії та залякування українців. Тож і цього разу пропагандисти не впустили можливість поширити черговий фейк.

Джерело

Новини Запоріжжя