Майже 80 гривень за десяток: чому зростають ціни на яйця і скільки коштуватимуть у грудні

Майже 80 гривень за десяток: чому зростають ціни на яйця і скільки коштуватимуть у грудні.

Майже 80 гривень за десяток: чому зростають ціни на яйця і скільки коштуватимуть у грудні. Фото: cobb.in.ua

За останні тижні ціна на яйця злетіла майже вдвічі. Нині в українських магазинах та на ринку десяток коштує 65-78 гривень. Подорожчання яєць – типова тенденція на тлі осіннього скорочення пропозиції. Але не лише у цьому причина, кажуть експерти.

Це почалося у жовтні, і зрештою за місяць вартість яєць зросла на 60%, повідомили NV Бізнес у прес-службі АТБ. «Виробники аргументують це підвищенням цін на корми, енергоносії та інше», — кажуть у АТБ.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Цінам на яйця характерна виражена сезонність, адже на ринку значну частину займають домогосподарства, а саме понад 50%, пояснює Сергій Карпенко, виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України». Збільшення основних виробничих витрат, збитковість сектора у весняно-літній період, сезонний фактор — усе це разом штовхає ціни нагору з настанням осені, пояснює він.

«Найдешевші промислові яйця зазвичай у весняно-літній період», — нагадує Карпенко.

Він пояснює: збільшення пропозиції від господарств та умови зберігання яєць у спеку вимагають високої оборотності продукції у торгівлі, що змушує продавців знижувати відпускні ціни. З настанням осінніх холодів тенденція змінюється на протилежну та їхня вартість рухається вгору.

Керівник галузевої асоціації звертає увагу і на вартість комбікормів, що подорожчали.

«Тільки з початку року фуражна пшениця зросла в ціні на 70%, фуражна кукурудза – на 80%, шрот соняшниковий додав у ціні 60%», – пояснює Карпенко. А ще майже вдвічі зросла вартість електроенергії для промислових споживачів, додає експерт. Також це стосується кормових добавок, ветеринарних препаратів, запчастин, пакувальних матеріалів, які купують здебільшого за кордоном, а отже, за валюту. Збільшились і зарплати, логістичні витрати та додаткові витрати альтернативних джерел енергозабезпечення.

Експерт зазначає, що сезонне скорочення виробництва стосується лише приватних господарств, восени воно скорочується на 30% порівняно з літніми місяцями, а взимку — до 50%.

«Промислове виробництво залишається стабільним», – запевняє Карпенко.

Вочевидь, восени частково попит перетікає у цей сегмент.

Більше того, за словами Карпенка, обсяги продукції, що виробляється в цьому сегменті, повернулися на довоєнний рівень. Адже 2022 року росіяни знищили деякі підприємства сектору.

«Після початку повномасштабного вторгнення було втрачено низку потужностей з виробництва яєць, що оцінюється в 20% від загальнонаціонального виробництва в 2021 році», — говорить Карпенко.

З того часу виробники поступово відновлювали і нарощування поголів’я курей.

«За оцінками асоціації, промислове виробництво яєць досягло рівня середньомісячного виробництва у 2021 році», — резюмує керівник профільної асоціації.

На формування цін впливає і попит кінцевих споживачів, який може динамічно змінюватися, вважає експерт. Прогнозувати подальшу цінову динаміку на стратегічний продукт не вирішується. Проте, за його спостереженнями, споживчі ціни на яйця у вересні цього року були нижчими на 20% торішніх у той же час, а жовтневі ціни — на 15% меншими порівняно з жовтнем 2023 року.

Що кажуть в уряді

Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький у коментарі Суспільному назвав ті самі причини. Так, сезонні зміни пояснюються зниженням продуктивності курей через похолодання. Також відбувається оновлення поголів’я курей, що зазвичай супроводжується зниженням виробництва. За словами Висоцького, у жовтні цього року виробництво яєць було на 5% менше, ніж торік.

Тарас Висоцький.Тарас Висоцький. Фото: УНІАН

Іншим важливим фактором є зростання цін на корми, пов’язане з відновленням цін на зернові після кількох років низьких показників, зумовлених, серед іншого, блокадою морських шляхів. Це зростання позитивно впливає на фермерів, адже їх виробництво стає більш рентабельним. Однак одночасно збільшується і собівартість виробництва яєць.

Аналізуючи тенденції минулих років, Висоцький зазначив, що у листопаді ціни досягають піку, після чого починається поступове зниження. Очікується, що після Нового року відбудеться значне зниження цін.

«Фактично аналіз попередніх періодів у ринковій тенденції показують, що надалі не варто очікувати суттєвих ринкових коливань. Відповідно до суттєвих змін цін. Практика 2-річної давності показала, що початок листопада — це пік і потім поступове вирівнювання та зниження цін. Однозначно після нового року це буде зниження дуже часто та карбувальне», — зазначив Висоцький.

При стабільній роботі енергосистеми в країні істотних цінових коливань на основні продукти, зокрема м’ясо, молочну продукцію, борошно та овочевий набір, не передбачається.

«Єдиний фактор, який міг би вплинути, — це, звичайно ж, стан енергосистеми в країні. При стабільній роботі енергосистеми суттєвих змін цін на основні продукти м’ясо-молочного напряму, борошно — крупельного або борщового набору як мінімум до кінця року не передбачаються», — вважає чиновник..

Джерело

Новини Запоріжжя