Корм для собак: який вибрати та скільки разів годувати

Узявши цуценя, ви принесете до власної оселі того, хто стане вам вірним другом на довгі роки. І хоча про лад та спокій на деякий час можна забути, період, поки чотирилапий член родини вивчатиме команди й учитиметься поводитися слухняно, буде незабутнім. А щоби песик ріс та розвивався гармонійно, потрібно піклуватися про його харчування та купити корм для собак, який буде поживним і наситить організм корисними речовинами.

Класифікація раціонів

Є дві великі категорії кормів для собак — сухі та вологі. Годуючи песика першим варіантом, дуже важливо давати йому багато води, оскільки в такій їжі немає вологи, яка так потрібна для хорошого травлення. У другому різновиді вона міститься, але такий корм не варто давати собаці часто, інакше нічого іншого та їсти не захоче.
Залежно від складу продукту виділяють такі його класи:

  1. Економ. Найдешевший варіант собачої їжі, яку виготовляють із сухожиль, борошна з кісток і комбіжирів. Вітамінів та мінералів у ньому обмаль.
  2. Преміум. Тут уже є м’ясо, але немає злакових (замість них додають рис). Містить вітаміни та мікроелементи, які роблять раціон збалансованим, але в деяких хвостатиків на нього може бути алергічна реакція. У такому разі потрібно припинити годування та звернутися до ветеринара.
  3. Суперпреміум. Повністю натуральний корм, у якому немає барвників та консервантів. Серед інгредієнтів є м’ясо, овочі, рис, яйця курячі, печінка й не тільки. Продукт містить збалансовану кількість білків, жирів, вуглеводів та добре засвоюється.

Ще одна категорія — холістик. У складі корму — 70% м’яса й немає алергічних продуктів (злаків, зернових).

Як часто потрібно годувати собаку

Важливо стежити за об’ємом з’їденого, аби уникнути набору зайвої ваги. Кількість годувань на день та розмір порції залежать від віку тварини, її способу життя, породи та стану здоров’я. Та є й загальні рекомендації:

  1. цуценят годують 4–6 разів (дрібні породи їдять частіше) спеціальним кормом, призначеним для їхнього віку;
  2. дорослому псу достатньо двох порцій на день, але важливо давати за один раз лише один вид — сухий або вологий;
  3. обсяг виданої їжі залежить від активності собаки, але точне дозування краще визначати з допомогою ветеринара.

Враховувати варто й розміри тварини. Дорослі вівчарки та інші великі породи харчуються двічі на день великими порціями, а дрібні собачки можуть їсти частіше, проте малими дозами.

Новини Запоріжжя