Катували засуджених та вимагали гроші: на колишнє керівництво Бердянської виправної колонії може чекати до 12 років ув’язнення, — ФОТО — Новини Запоріжжя

Працівники ДБР завершили розслідування щодо учасників злочинної організації, яка діяла на території «Бердянської виправної колонії (№ 77)». Там катували засуджених і вимагали у них гроші. Обвинувальні акти направили до суду.

Про це повідомляє Державне бюро розслідувань.

Побори та катування тривали в колонії з 2016 по 2020 рік. Керівництво установи запровадило цілу процедуру катування засуджених та вимагання у них та їхніх рідних грошей. Безпосередньо катуванням займались інші засудженні.

З моменту прибуття до колонії кожен із засуджених проходив жорстку процедуру «приймання», під час якої до них застосовувалися різні види катувань, фізичний та психологічний тиск. Мета цих дій — зламати волю людини та примусити її виконувати будь-які вказівки.

Надалі засуджений потрапляв до рук інших засуджених, яких заздалегідь відібрала адміністрація установи. Вони погодилися на участь у злочинній організації та катуваннях.

За планом до засуджених протягом перших двох тижнів перебування у дільниці карантину та розподілу щоденно застосовувалися численні катування.

Обережно, чутливий контент!

Їх били пластиковою або дерев’яною палицею по стопах, кулаками в область хребців шиї, викручували руки за спиною, били палицею по сідничній області, відбивали фаланги пальців пластиковою або дерев’яною палицею, заносили під нігті грибкові інфекції забрудненою швейною голкою. Також застосовувалось зв’язування або іммобілізація особи на тривалий час, довготривале стояння в одному положенні протягом декількох годин, присідання понад 500 і більше разів, безпідставне миття підлоги протягом цілого дня тощо.

У перерві між катуванням потерпілим пропонували зателефонувати своїм рідним і попросити скинути певні суми на сторонню карту: від однієї до 100 тисяч гривень, залежно від матеріального становища родичів.

Не витримуючи щоденних катувань, потерпілі та їхні рідні були змушені виконувати вимоги катівників та скидати кошти.

Зібрані гроші щомісячно направлялися до колонії у посилках для конкретно визначених засуджених, надалі вилучалися у них та передавалися керівникам злочинної організації.

Наразі до суду скеровано обвинувальні акти щодо колишнього керівника «Бердянської виправної колонії (№ 77)» та його першого заступника, а також сімох засуджених, які добровільно погодилися стати учасниками злочинної організації та виконавцями катувань і вимагання.

Їхні дії кваліфіковані частиною першою статті 255 (створення та керівництво злочинною організацією, участь у злочинній організації та вчинюваних нею злочинах), частиною другою статті 127 (катування), частиною четвертою статті 189 (вимагання) Кримінального Кодексу України.

На них може чекати до 12 років позбавлення волі. Нагадаємо, про затримання ексначальника колонії та його заступника стало відомо у червні 2023 року.

Генштаб ЗСУ: війська РФ запускали по Запорізькій області керовані авіабомби та некеровані авіаракети

Джерело

Новини Запоріжжя