Карта бойових дій в Україні 29 червня

Мапа бойових дій в Україні 29 червня.

Мапа бойових дій в Україні 29 червня. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сьогодні, 29 червня, в Україні розпочався 857-й день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російські війська наступають у Харківській області та на Донбасі, а ЗСУ намагаються зупинити наступ.

RADA.zp.ua публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 29 червня.

Президент Росії Володимир Путін 28 червня розпорядився про виробництво та розміщення ракет малої та середньої дальності, що несуть ядерну зброю, після виходу Америки з Договору про ядерні сили середньої та меншої дальності у 2019 році. Путін був присутній на засіданні Ради безпеки Росії, на якому він заявив, що Росія поклялася дотримуватись положень ДРСМД, що забороняють виробництво або розгортання ракет наземного базування середньої дальності, поки Сполучені Штати не порушать ці положення, і що тепер Росія також повинна виробляти і розгортати такі системи. США призупинили участь у ДРСМД 1 лютого 2019 р. та вийшли з договору 2 серпня 2019 р. через порушення Росією договору при розробці, випробуваннях та розгортанні ракет середньої дальності 9М729 (SSC-8), а Росія у відповідь 2 лютого 2019 р. призупинила свою участь у ДРСМД. Путін особливо згадав два двосторонні військові навчання США у 2024 році; один із Філіппінами у Північному Лусоні, Філіппіни, 11 квітня, а другий із Данією біля острова Борнхольм, Данія, 3-5 травня.
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Українські сили нещодавно відбили позиції на півночі Харківської області на тлі бойових дій 28 червня. Кадри з геолокацією, опубліковані 28 червня, показують, що українські сили нещодавно просунулися до центру Вовчанська (на північний схід від Харкова) вздовж вулиці Георга Чорнобиля. Командир українського дивізіону безпілотників, який діяв на харківському напрямку, повідомив 28 червня, що ситуація на півночі Харківської області стабілізувалася і що російські війська не досягли суттєвого прогресу приблизно з 12 червня. Командир дивізіону безпілотників заявив, що російські сили використовують на харківському напрямі як штурмові підрозділи «Штурм», укомплектовані погано підготовленим особовим складом, так і регулярні російські підрозділи. Командир дивізіону дронів також повідомив, що російські війська швидко поповнюють свої втрати у цьому районі, незважаючи на великі втрати. 28 червня бої на околицях Вовчанська тривали. Повідомляється, що підрозділи російського інженерного батальйону «Фенікс» намагаються дистанційно замінувати райони на півночі Харківської області.
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Українські сили нещодавно повернули втрачені позиції на лінії Куп’янськ-Сватово-Кремінна. Геолоковані кадри, опубліковані 28 червня, показують, що українські сили нещодавно повернули втрачені позиції на південь від Кремінної та на схід від Терного (на захід від Кремінної). Український військовий оглядач Костянтин Машовець заявив 28 червня, що українські війська просунулися приблизно на 1,5 км у районі Терного та Ямполівки (обидві на захід від Кремінної), тоді як російські війська були зосереджені на наступальних операціях у напрямку Борової (на захід від Сватове). Машовець заявив, що підрозділи російських 31-го та 37-го мотострілельних полків, 19-го танкового полку, 164-ї мотострілецької бригади (усі з 67-ї мотострілецької дивізії, 25-ї загальновійськової армії [САА], Центрального військового округу [ЦВО ]) та 488-й та 238-й мотострілковий полк (обидва у складі 144-ї мотострілецької дивізії 20-ї САА Московського військового округу [ММД]), ймовірно, перегруповувалися в рамках підготовки до відновлення наступальних операцій під Терним та Ямполівкою, коли війська контратакували та повернули втрачені позиції.
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська 28 червня вели посилені наступальні дії на Сіверському напрямку, проте підтверджених змін лінії фронту у цьому районі не відбулося. Міністерство оборони Росії (МО) заявило, що російські війська захопили Роздолівку (на південь від Сіверська) 28 червня після того, як 27 червня російський блогер заявив, що російські війська захопили населений пункт. Російський блогер заявив 28 червня, що частини російської 106-ї повітряно-десантної дивізії (ВДВ) захопили Роздолівку 26 червня, хоча інші блогери стверджували, що 27 та 28 червня бої у селищі тривали. Проте ISW поки що не отримала підтвердження того, що російські війська захопили Роздолівку. У Генштабі України повідомили, що російські війська 28 червня провели помітно активізовані наступальні дії на Сіверському напрямку. Російські війська атакували на північний схід Сіверська в районі Білогорівки; на схід Сіверська в районі Верхньокам’янська; на південний схід від Сіверська в районі Спірного, Івано-Дарівки та Виїмки; та південніше Сіверська в районі Роздолівки 27 та 28 червня.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська 28 червня продовжили наступальні дії на Торецькому напрямку, проте підтверджених змін лінії фронту у цьому районі не відбулося. Російські блогери стверджують, що 28 червня російські війська закріпилися на околиці Нью-Йорка (на південь від Торецька) і досягли успіхів у районі Залізного та Південного (обидва на південний схід від Торецька). Російський блогер заявив 27 червня, що російські війська знаходяться за 1,5 км від Торецька, хоча наразі ISW оцінює, що російські війська перебувають більш ніж за три кілометри від міста. Російські війська також продовжили наступ під Торецьком та на схід від Торецька в районі Дружби та Північного 27 та 28 червня.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

28 червня російські війська продовжили наступальні операції на захід та південний захід від Донецька, але підтверджених змін лінії фронту в цьому районі не було. Російський блогер заявив 27 червня, що російські війська просунулися на глибину до 550 метрів і завширшки на 150 метрів у межах Красногорівки (на захід від Донецька). Інший російський блогер заявив, що російські війська просунулися на 700 метрів углиб на південь від Костянтинівки (південний захід від Донецька) і знаходяться в межах трьох кілометрів від траси О0532 (Костянтинівка-Вугледар). 27 та 28 червня російські війська продовжили наступальні операції на захід від Донецька в районі Красногорівки та Георгіївки та на південний захід від Донецька в районі Парасковіївки, Костянтинівки та Водяного. Повідомляється, що на Курахівському напрямку (на захід та південний захід від Донецька) діють підрозділи 110-ї мотострілецької бригади РФ (1-й армійський корпус т.зв. Донецької Народної Республіки [АК ДНР]).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

28 червня російські війська продовжили наземні атаки на заході Запорізької області в районі Малої Токмачки (на північний схід від Роботино), проте підтверджених змін на лінії фронту не відбулося. Російський блогер заявив, що російські війська просунулися як мінімум на один кілометр у районі Загірного (на північний схід від Роботино та на південний захід від Гуляйполя), але ISW не побачила візуального підтвердження цього твердження.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Генеральний директор Міжнародної асоціації з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив 27 червня, що ударами невстановлених осіб було зруйновано станцію зовнішнього радіаційного контролю приблизно за 16 кілометрів від окупованої Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС). Гроссі зазначив, що ця конкретна станція моніторингу не має істотного значення для функціонування ЗАЕС і, отже, не має прямого впливу на безпеку ЗАЕС, але страйк є частиною зниження заходів безпеки ЗАЕС.

Бої тривали на східному (лівобережжі) Херсонської області, у тому числі в районі Кринків та Антонівського мосту (на північ від Олешок), але підтверджених змін лінії фронту не відбулося. Російський блогер розвинув твердження про те, що російські сили ефективно контролюють Кринки, але українські сили зберігають позиції в підвалах, які російські сили не можуть зачистити. Підрозділи російської 126-ї бригади берегової оборони (22-й армійський корпус [АК], Чорноморський флот [ЧФ]; за повідомленнями, інтегровані до 18-ї загальновійськової армії [САА] Південного військового округу [ЮВО]), як повідомляється, продовжують бойові дії на східному березі нар. Дніпро.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Джерело

Новини Запоріжжя