Карта бойових дій в Україні 26 червня

Мапа бойових дій в Україні 26 червня.

Мапа бойових дій в Україні 26 червня. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сьогодні, 26 червня, в Україні розпочався 854-й день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російські війська наступають у Харківській області та на Донбасі, а ЗСУ намагаються зупинити наступ.

RADA.zp.ua публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 26 червня.

Два найбільші міжнародні органи — Міжнародний кримінальний суд (МКС) та Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) — оголосили 25 червня про рішення, що підтверджують багаторічне вчинення Росією військових злочинів та порушень прав людини в Україні. Друга Палата попереднього провадження МКС (палата, яка відповідає за розслідування та переслідування МКС, пов’язані з Україною) оголосила 25 червня, що вона видала ордери на арешт колишнього міністра оборони Росії та нинішнього секретаря Ради безпеки Сергія Шойгу та голови російського генерального штабу генерала армії Валерія Герасимова за «військовий злочин щодо завдання ударів по цивільних об’єктах» в Україні.

Велика палата ЄСПЛ також ухвалила 25 червня, що Росія здійснила різні порушення прав людини в Криму з початку незаконної окупації півострова у лютому 2014 року.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Українські війська нещодавно просунулися в межах Вовчанська (на північний схід від Харкова) на тлі бойових дій, що тривають, на півночі Харківської області 25 червня. Геолоковані кадри, опубліковані 25 червня, показують, що українські війська нещодавно трохи просунулися вздовж вулиці Соборної у центрі Вовчанська. 25 червня бої тривали на північ від Харкова в районі Липців та Глибокого та на північний схід від Харкова в районі Вовчанська та Тихого. Російський блогер заявив, що російські війська завдали п’ятого удару з використанням плануючої бомби ФАБ-3000 з уніфікованим модулем планування та коригування (УМПК) по українських силах у Вовчанську, хоча ISW не може незалежно підтвердити, що російські сили застосували під час удару ФАБ-3000.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Повідомляється, що 25 червня російські війська просунулися вздовж лінії Куп’янськ-Сватово-Крімінна, але підтверджених змін лінії фронту в цьому районі не було. Російські війська провели наступальні операції на північний схід від Куп’янська в районі Сіньківки; на південний схід від Куп’янська в районі Піщаного, Степової Новоселівки та Стельмахівки; на захід від Сватового в районі Копанок та Андріївки; на північний захід від Сватового в районі Греківки, Макіївки та Невського; на захід від Кремінної в районі Торського та Терного; та південніше Кремінної в районі Серебрянського лісництва 24 та 25 червня. Російський блогер заявив, що підрозділи російського 423-го мотострілецького полку (4-а танкова дивізія, 1-а гвардійська танкова армія, Московський військовий округ [ММД]) просунулися на захід, до Стельмахівки, і почали бойові дії в межах населеного пункту, але ISW не побачив підтвердження цього твердження.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська нещодавно просунулися на південний схід від Сіверска під час механізованого штурму чисельністю взводу. На геолокованих кадрах, опублікованих 24 червня, видно, як українські війська відображають взводний механізований наступ, який складається з чотирьох бойових броньованих машин (ББМ), на південь від Спірного (на південний схід від Сіверска), під час якого російські війська просунулися незначно. Російські блогери продовжували стверджувати, що російські війська ведуть бої та просуваються в межах Роздолівки (на південь від Сіверска), а ISW виявило геолокаційне підтвердження того, що станом на 23 червня російські війська увійшли до південно-східної частини населеного пункту.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська 25 червня продовжили наступальні дії на Торецькому напрямку, але підтверджених успіхів не досягли. Російські блогери стверджують, що російські війська досягли околиць Північного після захоплення Шум (обидва на південний схід від Торецька), хоча ISW поки не спостерігав візуального підтвердження того, що російські війська досягли Північного. Український Генштаб повідомив, що російські війська 24 червня атакували райони Північного і Південного (на південь від Північного), а 25 червня випустили 11 керованих бомб по Торецьку.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські джерела стверджували, що 25 червня російські війська просунулися на захід від Донецька, але ISW не побачила візуального підтвердження цих тверджень. Російські блогери стверджували, що російські війська просувалися на північ вулицями Толстого, Григорія Сковороди та Ломоносова у східній частині Красногорівки (на захід від Донецька). Український військовий оглядач Юрій Бутусов 25 червня опублікував кадри, на яких українські війська, як повідомляється, відбивають російську механізовану атаку на Курахово (на захід від міста Донецька) у невстановлену дату, та зазначив, що під час атаки українські військові знищили до семи одиниць російської важкої техніки. Російські та українські джерела повідомили про продовження бойових дій у Красногорівці та районі Георгіївки (обидва на захід від Донецька), а також на південний захід від Донецька в районі Костянтинівки та Парасковіївки 24 та 25 червня. Повідомляється, що підрозділи російської 5-ї мотострілецької бригади (1-й армійський корпус так званої Донецької Народної Республіки [АК ДНР]) продовжують діяти в районі Красногорівки.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

25 червня позиційні бої тривали на заході Запорізької області в районі Роботино, Вербового (на схід від Роботино) та Малої Токмачки (на північний схід від Роботино), проте змін на лінії фронту не відбулося.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Бої на східному березі (лівобережжі) Херсонської області, у тому числі в районі Кринок, 25 червня тривали, проте змін на лінії фронту не відбулося.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Джерело

Новини Запоріжжя