Карта бойових дій в Україні 16 вересня

Мапа бойових дій в Україні 16 вересня. Фото: reuters.com

Мапа бойових дій в Україні 16 вересня. Фото: reuters.com

Сьогодні, 16 вересня, в Україні розпочався 936 день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російські війська наступають по всій лінії фронту, а ЗСУ намагаються зупинити наступ. Також ЗСУ атакує російські позиції в Курській області РФ.

RADA.zp.ua публікує карту бойових дій Інституту вивчення війни (ISW) за даними 16 вересня.

 Карта бойових дій. Фото: understandingwar.org Карта бойових дій. Фото: understandingwar.org

15 вересня українські війська продовжували наступальні дії в Курській області, зокрема на південній околиці Веселого, Нового Пута та Медвежого. Російські джерела повідомляють, що підрозділи російських 56-го повітряно-десантного (ВДВ) полку (7-а дивізія ВДВ) і 106-ї дивізії ВДВ продовжують оборону в районі Глушково, а також ведуть наступальні дії поблизу Коренево та Суджі.

 Карта бойових дій. Фото: understandingwar.org Карта бойових дій. Фото: understandingwar.org

14-15 вересня тривали бої на північ від Харкова біля Глибокого та на північний схід від Вовчанська, але жодних підтверджених змін на лінії фронту в цьому районі не було. Речник Харківської групи військ України полковник Віталій Саранцев заявив, що висока активність українських безпілотників ускладнює матеріально-технічне забезпечення передових російських позицій на півночі Харківської області, але російські та українські війська мають паритет безпілотників у цьому районі. Також, він додав, що російські війська збільшують активність розвідувальних безпілотників поблизу Вовчанська, щоб підтримати посилені удари бомбами та наступальні дії в цьому районі.

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

15 вересня російські війська незначно просунулися на північний захід від Сватового, продовжуючи наступальні операції вздовж лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна. Геолокаційні кадри показують дії українських безпілотників на північ від Стельмахівки, що вказує на російське просування в цьому районі. Бої тривали на північний схід від Куп’янська, поблизу Синьківки, Петропавлівки, а також у районах Колісниківки, Дружелюбівки та Кремінної.

 Карта бойових дій. Фото: understandingwar.org Карта бойових дій. Фото: understandingwar.org

Армія РФ нещодавно просунулась на сіверському напрямку та продовжили наступ у цьому районі 15 вересня. Геолокаційні кадри, опубліковані 15 вересня, показують, що російські війська нещодавно просунулися на захід від Золотарівки (на схід від Сіверська). Український Генштаб повідомив, що російські війська вели наступальні дії на північний схід від Сіверська в районі Білогорівки, на схід від Сіверська поблизу Верхньокам’янського, і на південний схід від Сіверська біля Виїмки та Івано-Дарівки 14 і 15 вересня. 

15 вересня російські війська продовжували наступ у районі Часового Яру, однак підтверджених змін лінії фронту не було. Російські війська 14 і 15 вересня вели наступальні операції в районі Часового Яру та Андріївки (на південний схід від Часового Яру) і в напрямку Ступочок (на південь від Часового Яру).

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

15 вересня росіяни продовжили наступ у районі Торецька, однак підтверджених змін лінії фронту не було. Війська РФ вели наступальні дії під Торецьком, на північний схід від Торецька біля Дачного, на схід від Торецька біля Дружби, на південь від Торецька біля Нелипівки, і на захід від Торецька в напрямку Щербинівки 14 і 15 вересня. Російський блогер стверджував, що російські сили просунулися на 600 метрів до центру Торецька, але ISW не знайшло підтвердження цієї заяви.

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

Російська армія 15 вересня просунулися на Покровському напрямку, але підтверджених змін на лінії фронту не було. Російські блогери стверджували, що російські війська просунулися на схід від Селидового, у південно-західну Українську (обидва на південний схід від Покровська), а також на південь і схід від Українська, але ISW не знайшло підтвердження цих тверджень. Російські війська на схід від Покровська проводили наступальні операції в районах Сухої Балки, Воздвиженки, Зеленого Поля, Новоолександрівки, Гродівки, Новоторецька та Красного Яру. На південний схід від Покровська вони атакували поблизу Селидового, Українського, Долинівки, Новогродівки, Маринівки, Михайлівки, а також Першого, Желанного Другого та Лисівки (на захід від Новогродівки). Російський блогер заявив, що темп наступу на Покровському напрямку сповільнився через необхідність покращення матеріально-технічної підтримки та роботи ліній зв’язку.

Окрім того, російські війська нещодавно просунулися на захід від міста Донецька на тлі безперервних наступальних операцій у цьому районі. Геолокаційні кадри, опубліковані 15 вересня, показують, що російські війська нещодавно просунулися у східну Максимілянівку. 14 і 15 вересня російські війська вели наступальні дії в районі Георгіївки та Гостру.

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

Російські сили нещодавно просунулися на південний захід від міста Донецька на тлі безперервних наступальних операцій у цьому районі. Геолокаційні кадри, опубліковані 15 вересня, показують, що російські сили нещодавно просунулися на північний схід від Водяного (на північний схід від Вугледара). 14 і 15 вересня російські війська вели наступальні операції біля Катеринівки, Костянтинівки, Вугледара та Водяного. Російський блогер стверджував, що українські війська намагалися контратакувати поблизу шахти «Південнодонбаська №3» (на захід від Водяного) і що темпи боїв у цьому районі знижуються.

Воїни РФ 14 і 15 вересня проводили наступальні операції в районі кордону Донецько-Запорізької області в районі Золотої Ниви (на південний схід від Великої Новосілки), Макарівки (на південь від Великої Новосілки) і Новодарівки (на південний захід від Великої Новосілки), але підтверджень не було. 

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

На заході Запорізької області тривали позиційні бої, але підтверджених змін на лінії фронту 15 вересня не було. На геолокаційних кадрах, опублікованих 15 вересня, видно, як диверсійно-розвідувальна група російської 4-ї військової бази (58-а загальновійськова армія (ОГА) Південного військового округу (ПВО) нещодавно здійснює рейд на українські позиції поблизу Кам’янського (на південний захід від Оріхова та південніше села Степногірськ), але ISW не спостерігала повідомлень чи доказів того, що російські сили проводять штурм або просуваються в цьому районі. Речник Таврійського угруповання військ ЗСУ капітан Дмитро Лиховий заявив, що останнім часом темпи наступальної активності Росії в Запорізькій області знизилися через те, що російські війська не мають ресурсів для ведення одночасних наступальних дій на кількох напрямках і наразі зосереджені на своїх першочергових наступальних зусиллях у Покровський і Курахівський (на захід і південний захід від Донецька) напрямки та вторгнення України в Курську область. 

Карта бойових дій. Фото: understandingwar.orgКарта бойових дій. Фото: understandingwar.org

Російські війська активізували наступ на острови в дельті річки Дніпро, зокрема на херсонському напрямку. За даними Генштабу України, 14 та 15 вересня російські окупанти спрямували додаткові сили для посилення контролю над річкою. Серед підрозділів, що беруть участь у наступі,  144-та мотострілецька бригада, 205-та мотострілецька бригада, 337-й повітряно-десантний полк, а також 126-та бригада берегової оборони.

Джерело

Новини Запоріжжя