Карта бойових дій в Україні 1 липня

Мапа бойових дій в Україні 1 липня.

Мапа бойових дій в Україні 1 липня. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сьогодні, 1 липня, в Україні розпочався 859 день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російські війська наступають у Харківській області та на Донбасі, а ЗСУ намагаються зупинити наступ.

RADA.zp.ua публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 1 липня.

Теорія перемоги російського президента Володимира Путіна про те, що Росія зможе поступово просуватися вперед в Україні на невизначений термін, спонукає Путіна затягувати війну та зміцнить його прихильність до руйнування української державності. Захід має поспішити надати Україні підтримку, необхідну їй для проведення контрнаступальних операцій, щоб спростувати теорію перемоги Путіна та уникнути затягування війни більше, ніж це необхідно для забезпечення миру, прийнятного для України та її партнерів. Президент України Володимир Зеленський заявив в інтерв’ю газеті Philadelphia Inquirer, опублікованому 30 червня, що він побоюється, що Захід боїться добиватися повної перемоги України через побоювання Заходу щодо стабільності в Росії, і що цей страх дозволив Путіну домагатися захоплення якомога більшої української території.. Зеленський попередив, що кожен наступ Росії посилює переговорну силу Росії і що Путін може спробувати використати цю переговорну силу у відповідні моменти для досягнення припинення вогню, яке дозволить Росії підготуватися до майбутньої агресії проти України.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська нещодавно просунулися до центральної частини Вовчанська, а українські війська, як повідомляється, оточили російські сили невідомої чисельності на Вовчанському агрегатному заводі. На кадрах із геоприв’язкою, опублікованих 30 червня, видно, що російські війська нещодавно просунулися в центрі Вовчанська на вулиці Соборній. Український журналіст молодший лейтенант Євген Назаренко 29 червня повідомив із Вовчанська, що українські сили контролюють усі підходи до агрегатного заводу в центрі Вовчанська та оточили на території заводу підрозділи 83-ї повітряно-десантної бригади (ВДВ) Росії. Назаренко додав, що українські сили не нападають безпосередньо на агрегатний завод, оскільки це призведе до непотрібних жертв.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська нещодавно просунулися на південний схід від Куп’янська, а українські війська нещодавно просунулися до Кремінної на тлі російських наземних атак, що тривають, на лінії Куп’янськ-Сватово-Кременна 30 червня. Геолоковані кадри, опубліковані 30 червня, показують, що російські війська нещодавно просунулися на схід від Стельмахівки (на південний схід від Куп’янська). Геолоковані кадри, опубліковані 29 червня, показують, що українські війська нещодавно просунулися на північ від Григорівки (на південь від Кремінної). Російські та українські джерела стверджували, що українські сили контратакували в лісовій зоні на південь від Кремінної та на захід від Кремінної біля Терного. Бої тривали на південний схід від Куп’янська в районі Стельмахівки та Піщаного; на північний захід від Кремінної біля Макіївки та Невського; та на захід від Кремінної в районі Торського 30 червня.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Повідомляється, що російські війська просунулися на Сіверському напрямку на тлі наземних атак, що тривають, у цьому напрямку 30 червня. Міністерство оборони Росії (МО) заявило, що підрозділи Південного угруповання військ Росії захопили Спірне (на південний схід від Сіверська), а російський блогер заявив, що російські війська просуваються у напрямку Спірного. Російський блогер заявив, що російські війська очищають Роздолівку (на південь від Сіверська) та намагаються просунутися далі на захід від населеного пункту. Російські війська також атакували райони Верхньокам’янське (на схід від Сіверська) та Виїмки (на південь від Сіверська) 29 та 30 червня. Повідомляється, що на Сіверському напрямку діють підрозділи 2-ї російської артилерійської бригади (2-й армійський корпус т.зв. Луганської Народної Республіки [ЛНР]), а в районі Білогорівки (північний схід) діють підрозділи російського загону «ГОРБ» (2 -й АК т.зв.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Повідомляється, що російські війська просунулися в Торецькому напрямку на тлі наземних атак, що продовжуються, в цьому районі 30 червня. У Міноборони Росії заявили, що елементи російського штурмового загону «Ветеран» (ймовірно, йдеться про розвідувально-штурмову бригаду «Ветеран» [Добровольчий штурмовий корпус]) просунулися через підземний тунель і захопили великий український опорний пункт на східній околиці. Торецька). У Міноборони Росії заявили, що загін «Ветеран» просунувся через тунель під лінією фронту та здійснив раптову атаку на опорний пункт, змусивши українські війська здатися та відступити з цих позицій. ISW поки що не отримала візуального підтвердження цього твердження. Український військовий оглядач Костянтин Машовець заявив, що елементи російської 132-ї мотострілецької бригади (1-й АК т.зв. ДНР), невказаних російських територіальних військ і, можливо, елементи 109-го мотострілецького полку (як повідомляється, 1-й АК т.н.ДНР і мобілізаційні резерви) є наступаючи з Майорського (на схід від Торецька) у напрямку Північного і Залізного (трохи на південний схід від Торецька) і з Південного (південніше на схід від Торецька) у напрямку Північного.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

30 червня російські війська продовжили наступальні операції на південь та південний захід від Донецька, але підтверджених змін лінії фронту в цьому районі не було. Бої тривали на захід від Донецька в районі Красногорівки та на південний захід від Донецька в районі Парасков’ївки, Костянтинівки та Водяного 29 та 30 червня. Повідомляється, що під Костянтинівкою продовжують діяти підрозділи російської 238 артилерійської бригади (8-а загальновійськова армія [САА] Південного військового округу [ЮВО]).

29 та 30 червня позиційні бої тривали у прикордонному районі Донецько-Запорізької області на південь від Великої Новосілки в районі Урожайного, Старомайорського та Макарівки. Повідомляється, що в районі Пречистівки (на південний схід від Великої Новосілки) діють підрозділи 11-ї армії ВПС та ППО Росії (ВКС та Східного військового округу).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

30 червня позиційні бої продовжилися на заході Запорізької області, проте змін на лінії фронту не було. 29 і 30 червня російські війська продовжили наземні наступи в районі Роботино, на північ від Роботино біля Новоданилівки, на схід від Роботино біля Вербового та на північний схід від Роботино в районі Малої Токмачки та Чарівного.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

30 червня бої тривали на східному (лівобережжі) Херсонської області, зокрема в районі Кринок. Голова окупаційної адміністрації Херсонської області Володимир Сальдо заявив, що російські війська витіснили українські війська зі східного берега та розширюють зону контролю над островами у дельті Дніпра.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Джерело

Новини Запоріжжя