«Я хочу додому»: історія 87-річної жительки Запоріжжя, котра втратила оселю через російський обстріл

Пошкоджена російськими авіабомбами багатоповерхівка у Запоріжжі. Суспільне Запоріжжя

87-річна Марія Андрєєва — жителька Запоріжжя, котра втратила оселю через обстріл РФ 1 жовтня. Оскільки в місті жінка немає родичів, змушена жити в міському геріатричному центрі.

Як почуває себе жінка — дізналися кореспонденти Суспільного.

Марія Андрєєва мешкала в квартирі п'ятнадцятиповерхівки, в яку поцілили росіяни.У той день, каже жінка, дивом вдалося врятуватися. У момент обстрілу, вона перебувала на вулиці:

"Я вийшла на вулицю, сіла на скамейці. І тут — як вдарив грім. Все посипалося. Перед нами стояло велике авто, яке не дало, щоб ці уламки нас поранили. Після вибуху, ніби паралізувало від страху".

Постраждала від російського ракетного удару Марія Андрєєва. Суспільне Запоріжжя

Внаслідок обстрілу у квартирі пенсіонерки сталася пожежа:

"Загорівся матрац на моєму ліжку, на дивані — все засипало… Документи в мене збереглися. На кухні відірвало з холодильника двері, ванна ціла. Туалет і ліжко, що в кухні стояло, теж засипане сміттям, але не поламане.

У Запоріжжі в Марії Андрєєвої родичів немає. Сини померли, а онук проживає в Харкові. Тож жінка знайшла прихисток у геріатричному стаціонарі:

"Я жила сама, обслуговувала себе сама. Онуку заборонила, щоб сюди їхав, бо боюся обстрілів, щоб його не вбило".

Кімната пенсіонерки у геріатричному стаціонарі. Суспільне Запоріжжя

У геріатричному стаціонарі Марія Андрєєва зможе перебуватидо року, зазначає заступниця директора міського територіального центру соціального обслуговування Юлія Хорошкіна:

"Період перебування в геріатричному стаціонарі від 30 днів до року. У нас є медичний супровід. Тобто є медична сестра, яка надасть екстрену допомогу і є соціальні робітники, які надають допомогу у побуті. Є психолог, є соціальний працівник, яка проводить з ними різні заходи, майстер-класи".

Міський геріатричний центр, де наразі мешкає пенсіонерка. Суспільне Запоріжжя

Та все ж Марія Андрєєва хоче повернутися додому та сподівається, що її квартиру визнають придатною для життя:

"У квартиру я хочу повернутися, бо я поки ще можу рухатися. А там — Бог його знає. Я хочу додому".

Нагадаємо, 1 жовтня російські війська атакували Запоріжжя ракетами. Авіабомби пошкодили 19 багатоквартирних та понад 180 приватних будинків. Внаслідок ракетного удару поранено 35 людей, ще 1 чоловік загинув.

Джерело

Новини Запоріжжя