«Хотіли б, щоб нас почули». Співробітники Запорізького пологового будинку №9 три місяці не отримують зарплату

Пологовий будинок №9 у Запоріжжі. Суспільне Запоріжжя

Співробітники дев'ятого пологового будинку міста Запоріжжя три місяці поспіль не отримують заробітну плату. Аби розібратися у ситуації кореспонденти Суспільного поспілкувалися з адміністрацією медзакладу, посадовицею з національної служби здоров'я (НСЗУ) та представниками міської й обласної державної адміністрації — детальніше у нашому матеріалі.

Запорізький пологовий будинок №9

Четверо співробітників дев'ятого пологового будинку 20 травня 2024 року під час проведення позачергової сесії Запорізької міської ради намагалися потрапити до сесійної зали. Втім зробити це їм не вдалося, розповів завідувач пологового відділення Євген Аверченко:

"Нас було четверо: я, лікар-неонатолог і дві акушерки, ми намагалися бути присутніми у міській раді на сесії, хотіли б, щоб нас почули, наші бажання, наш крик відчаю. Нас оточили поліцейські і нас знімали на відеокамери, щоб, мабуть, ми не порушували, не зробили ніяких злочинів, я так розумію, але це незрозуміло… лікарі, влада і спілкування ніякого".

Співробітники пологового будинку №9 у будівлі Запорізької міськради, 20 травня 2024 року. Сайт медіаплатформи zprz.city

Завідувач пологового відділення розповів, що до них вийшла начальниця комунальної установи "Адміністрація з питань охорони здоров’я" Запорізької міської ради Олена Литвиненко:

"Вона з нами поспілкувалася, ще помічники були й запевнили нас, що на наступному засіданні, а це відбудеться вже найближчим часом, наше питання буде включено до питань сесії. Це те, чого ми змогли добитися".

Євген Аверченко, завідувач пологовим відділенням Запорізького пологового будинку №9. Суспільне Запоріжжя

Нині склалася така ситуація, що персонал звільняється з пологового будинку, розповів Євген Аверченко:

"Вони роками, десятками років проробили тут, де все їхнє рідне, це їхній дім другий, вони зі сльозами, ридаючи звільняються з пологового будинку. Бо вони вимушені, вони фізично вимушені звільнитися, бо немає грошей для існування".

Лікар наголосив, що усі співробітники пологового будинку №9 розуміють необхідність оптимізації роботи:

"Нині дуже важко з фінансуванням, більшість коштів повинна йти на потреби армії, тому ми за оптимізацію роботи, але так щоб люди не постраждали, щоб у них була змога отримати зарплатню". Чи планую я йти? Ну як? Це наш дім, це наші пацієнти, це до чого ми все життя приходили, це наша душа, це наше серце. І якщо локація цього пологового будинку врятує життя, то життя однієї жінки, і однієї дитини вартує набагато більшого, чим будь-що». Євген Аверченко

Медична директорка пологового будинку №9 Олена Пейчева розповіла, що керівництво закладу неодноразово зверталося до міської та обласної влади, але відповіді не отримало:

"Ми виконуємо усі наші обов'язки: працюємо, надаємо допомогу вагітним, породіллям, жінкам з гінекологічними патологіями і амбулаторно, і в стаціонарному режимі. Проте нам три місяці не виплачується зарплатня з незрозумілих причин.

Олена Пейчева, медичний директор пологового будинку №9 у Запоріжжі. Суспільне Запоріжжя"Хто як зможе, так і виживає, хто в борг виживає, у кого вже і борги закінчилися, щоб їх виплачувати. Хтось звільняється, це катастрофа, тому що люди якийсь період часу ще тримаються, а потім, коли вже членів їх родин починає обурювати ситуація, хтось звільняється. А це біда, тому що це кваліфікований персонал", — зазначає лікарка.

Однією з причин того, що весь персонал медзакладу не отримує заробітну плату, нам називають те, що пологовий будинок №9 перебуває у стадії реорганізації, зазначила Олена Пейчева:

"Спочатку була ідея об’єднати пологовий будинок №9, який розташований у Хортицькому районі з пологовим будинком №3, який розташований у Шевченківському районі, чомусь це уявлялося, що персонал переїде туди, а жінки, наші пацієнтки — в Шевченківський район". Читати ще

Читати ще Міська влада Запоріжжя планує закрити пологовий будинок №9, персонал та пацієнтки проти

За словами медичної директорки, тодішній директор пологового будинку №3 заявив, що таке поєднання спричинить скорочення:

"Він досить чітко повідомив нам на виїзній депутатській комісії, що він не в змозі прийняти такий колектив і забезпечити усіх робочими місцями, тому це буде скорочення. І від цієї думки відмовилися".

Надалі було прийняте рішення приєднати дев'ятий пологовий будинок до четвертого:

"Станом на сьогодні пологовий будинок №4 теж має заборгованість з виплат по заробітній платі".

Директор четвертого пологового будинку на наш запит скільки він в змозі прийняти до себе на роботу, заявив, що зможе прийняти не більше 30 осіб. На той час коли було прийнято рішення про наше приєднання в нас працювало 260 осіб…» Олена Пейчева

За словами лікарки, судовий процес, розпочатий у 2023 році, досі триває: спочатку Запорізький адміністративний суд визнав рішення про реорганізацію нечинним, втім далі були апеляції й нині справу повернули до суду першої інстанції:

"Касаційний суд повернув справу до першої інстанції, бо вбачали процесуальні порушення, ми зараз очікуємо наступного засідання суду, знову Запорізького адміністративного. Ми доводимо, що ускладнювати під час війни, під час повітряних тривог, під час можливих атак жінкам доїзд до іншого лікувального закладу, це нерозумно, але нас не чують".Читати ще

Читати ще У Запоріжжі призупинили об’єднання двох пологових будинків

НСЗУ

Заступниця директора Східного міжрегіонального департаменту НСЗУ Наталія Шуліка зазначила:

"З 1 січня 2024 року у дев'ятого пологового будинку було контрактування на декілька пакетів, а саме: пологи, гістероскопія, ведення вагітності в амбулаторних умовах, пакет інтерни й був пакет “готовність та забезпечення надання медичної допомоги населенню, яке перебуває на територіях, де ведуться бойові дії”. Цей пакет останній він діяв три місяці, і за цей пакет лікарня фіксовано отримала суму 1 350 000 кожного місяця. Тож потім місцева влада мала приймати рішення, чи продовжувати контрактування за цим напрямком, чи ні".

Наталія Шуліка, заступниця директора Східного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров’я. Facebook/ НСЗУ Національна служба здоров’я України

За словами посадовиці, однією з причин скорочення фінансування пологового будинку №9 є зменшення кількості пологів:

"Лікарні не вистачає коштів, бо дуже зменшилась кількість пологів і за рахунок цього зменшився обсяг бюджету, який лікарня отримує і плюс ще склалася ця ситуація, що обласна адміністрація не включила цю лікарню в пакет “готовність та забезпечення надання медичної допомоги населенню, яке перебуває на територіях, де ведуться бойові дії” і таким чином лікарня втратила отой ще + один мільйон, який вона отримала перші три місяці".

«Обладміністрація, як з нами комунікували, не подали пропозицію на цей пакет («Готовність» — ред.) тому, що буде реорганізація й на найближчій сесії будуть прийняті відповідні рішення. І після цього з нашого досвіду, закриють борги по зарплатах». Наталія Шуліка

За підсумками минулого року в лікарні працювало 210 працівників: з яких 47 лікарів, розповіла Наталя Шуліка:

"Минулого року лікарня отримала фінансування 22 мільйони 600 тисяч гривень і це було переважно за рахунок того, що в них був пакет "Готовність" про який ми казали раніше, і це були такі основні кошти, але і за пологи також більше ніж в цьому році. І в порівнянні з 8 мільйонами, які в них прогнозовані за договір в цьому році, ми бачимо, що в декілька разів різниця"

Відповідаючи на питання кореспондента Суспільного, що у такій ситуації має робити керівництво медзакладу, посадовиця відповіла:

«Лікарня має власника. Це міська рада. Тому лише власник може тут допомогти, чи дофінансувати, але наскільки я розумію власник хоче йти шляхом реорганізації». Наталія Шуліка

Запорізька міська рада

20 травня 2024 року, під час позачергової сесії Запорізької міськради, секретар Регіна Харченко зазначила, що місцева влада надавала дотації для медзакладу у 2022 та 2023 роках. Втім, за словами посадовиці, налагоджувати стабільне фінансування медзакладу має його керівництво:

Хочу сказати не тільки в контексті дев'ятої лікарні. Хочу, щоб люди зрозуміли, чому так відбувається, що їм в комунальних закладах не платять гроші. От ми беремо лікарню — це комунальне некомерційне підприємство. Там є керівник, є ціла "купа" заступників у цього керівника, які підписують контракт і беруть на себе зобов'язання платити людям зарплату. Це їх перше зобов'язання. І вони мають таким чином налагодити відносини з НСЗУ, щоб у них завжди були гроші на зарплати".

Регіна Харченко, секретар Запорізької міської ради. Суспільне Запоріжжя

Відомо, що Запорізька міська рада має зібратися на планову сесію 5 червня. У порядку денному засідання внесені питання про реорганізацію дев'ятого пологового будинку.

Розпорядження №69рс від 23.05.2024 «Про скликання двадцять третьої сесії міської ради». Запорізька міська рада

Запорізька обласна державна адміністрація (ЗОДА)

За словами очільника ЗОДА Івана Федорова, в нього була зустріч з "багатьма колективами пологових будинків":

"Всі розуміють, що сьогодні кількість пологів і кількість пологових будинків не відповідає дійсності. Чому? Тому що "нормальний" пологовий будинок має приймати на рік понад 1000 пологів. Сьогодні загальна кількість пологів на території Запорізької області — це 2000 на рік. В нас сьогодні є пологові будинки №3, 4, 9, перинатальний центр і ще приватні. В нас п'ять пологових будинків на 2 тисячі пологів. Тож сьогодні точно є на часі реформа “родовспоможіння” на території Запорізької області".

Іван Федоров, очільник ЗОДА. Фото: Телеграм/Іван Федоров"Ми свій крок зробили, як обласна влада. Сьогодні на перинатальний центр входить в об’єднання з дитячою лікарнею та центром репродукції. І я впевнений, що депутати міської ради на найближчих сесіях розглянуть тако реформу надання вагітним допомоги на базі міських лікарень", — зазначив посадовець.

«Раніше треба було прийняти цю реформу для того, щоб не було сьогодні в пологових будинках затримок з виплатою заробітної плати. Це ж незрозуміло зовсім: як може бути у 21 сторіччі в лікарнях затримка з виплатою заробітної плати». Іван Федоров

Також щодо термінів і процедури реорганізації посадовець наголосив:

"Ми, як обласна влада, не відповідаємо за міські комунальні неприбуткові установи. Ми проводимо суміжні наради, де опрацьовуємо стратегії розвитку медицини. Але прийняття рішень — це привілей депутатів міської ради. Чи є від нас рекомендації — так, вони є. Чи приймуть депутати відповідні рішення — я сподіваюсь, що розглянуть".

Що відомо про оптимізацію медзакладів у Запорізькій області

  • 6 травня 2024 року головою Запорізької ОВА Іваном Федоровим підписано розпорядження № 262 "Про припинення комунального некомерційного підприємства "Запорізький регіональний протипухлинний центр" Запорізької обласної ради шляхом приєднання до комунального некомерційного підприємства "Запорізька обласна клінічна лікарня" Запорізької обласної ради;
  • 7 травня 2024 року відбувся брифінг заступниця голови ЗОДА Наталії Будяк, де вона повідомила, що 6 травня на засіданні Координаційної ради регіону з питань охорони здоровʼя були прийнято рішення об'єднати обласної клінічної лікарні з онкологічним та кардіологічним центрами;
  • 8 травня 2024 року головою Запорізької ОВА Іваном Федоровим підписано розпорядження № 270 "Про створення комісії з припинення комунального некомерційного підприємства "Запорізький регіональний протипухлинний центр" Запорізької обласної ради шляхом приєднання до комунального некомерційного підприємства "Запорізька обласна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради";
  • 13 травня відбулося засідання Запорізького окружного адміністративного суду, де заяву Запорізького регіонального протипухлинного центру "Про визнання незаконною і скасування розпорядження №262" залишили без розгляду.
  • 16 травня 2024 року на сайті президента України зареєстрували петицію з проханням скасувати розпорядження голови обласної державної адміністрації від 06.05.24 №262 "Про припинення комунального некомерційного підприємства "Запорізький регіональний протипухлинний центр" Запорізької обласної ради шляхом приєднання до комунального некомерційного підприємства "Запорізька обласна клінічна лікарня" Запорізької обласної ради".

Читати ще

Читати ще У протипухлинному центрі Запоріжжя відбулася відкрита зустріч колективу щодо оптимізації медзакладу

Джерело

Новини Запоріжжя