Готують їсти на дровах та мешкають у пунктах незламності: в яких умовах мешкають жителі Оріхівської громади — Новини Запоріжжя

Третій рік поспіль мешканці Оріхівської громади мешкають під цілодобовими обстрілами російських військових. На сьогодні в громаді залишається 1312 людей.

Про це в інтерв’ю «Життя під цілодобовими обстрілами: як сьогодні виживають мешканці Оріхівської громади» розповів Микола Вініченко, начальник Оріхівської міської військової адміністрації Пологівського району.

За словами посадовця 900 людей мешкають в самому Оріхові, інші люди в трьох прифронтових селах (ще три села громади окуповані російськими військами). Переважна більшість людей, що залишилась, старше 60 років.

«Ми постійно ведемо розмови з місцевими мешканцями стосовно евакуації до Запоріжжя. В нас є свої автомобілі, на яких можемо вивезти людей з речами. Але, ті хто хотів виїхати, вже виїхав. Інші люди не хочуть виїжджати», – каже Микола Вініченко.

Мешканців прифронтової громади виживають за рахунок гуманітарної допомоги. Їсти готують на дровах, буржуйках, які влітку встановлюють на вулиці чи маленьких газових печах, які видали людям в рамках міжнародної гуманітарної допомоги. Посадовець зазначив, що вони співпрацюють з багатьма благодійними фондами, аби забезпечити людей всім необхідним.

На даний час з дев’яти пунктів незламності в місті залишалось п’ять. Їх вистачає, каже посадовець. В трьох пунктах люди проживають на постійній основі. В них облаштовано все для потреб людей. Необхідні ліки люди отримують у пункті незламності, де працює місцевий лікар.

Минулого літа була інформація, що деякі люди повертаються додому. За словами Миколи Вініченко, люди дійсно приїздили до громади коли була більш-менш тиша.

«Вони приїжджали подивитись на свої будівлі, дещо підремонтувати. У нас працює маршрутне перевезення, якраз на добу приїжджає маршрутка. Так що люди приїздили зранку, робили те, що планували по домогосподарству, а увечері їхали назад до Запоріжжя. На постійній основі люди не поверталися до громади», – каже посадовець

Фото зі сторінки Дмитра Павловського у Facebook

Знищена інфраструктура та зруйновані будинки: яка сьогодні ситуація в Оріхівській громаді

Джерело

Новини Запоріжжя