Глава МАГАТЕ назвав перебої в електропостачанні до ЗАЕС серйозним викликом безпеці | Новини Запоріжжя

Запорізька АЕС цього тижня на 36 годин втрачала зв’язок з єдиною резервною лінією електропередач. Це підкреслює нестабільність постачання електроенергії, необхідної для охолодження шести реакторів та інших важливих функцій ядерної безпеки.

Про це заявив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі.

Як йдеться у заяві, такі відключення є одним із найскладніших викликів для підтримання ядерної безпеки.

Загалом від початку повномасштабної війни станція втрачала зовнішнє електропостачання вісім разів, що змушувало її тимчасово покладатися на аварійні дизель-генератори для забезпечення електроенергією.

Так, у вівторок, 1 жовтня, ЗАЕС була відключена від лінії електропередач 330 кВ і залишилась повністю залежною від єдиної лінії 750 кВ. Згодом живлення було відновлене. До війни на станції було чотири лінії 750 кВ і шість ліній 330 кВ, що підкреслює, наскільки серйозно погіршилася ядерна безпека.

«Ситуація з електропостачанням залишається джерелом глибокого занепокоєння. Втрата лінії електропередач 330 кВ на цьому тижні свідчить про те, що ситуація в цьому плані не покращується», — зазначив Гроссі.

Наразі на ЗАЕС відбулася 24 заміна групи спеціалістів МАГАТЕ. Минулого тижня команда МАГАТЕ продовжувала чути вибухи, зокрема кілька вибухів поблизу майданчика, хоча про пошкодження станції не повідомлялося.

В окупованому Енергодарі ліквідовано зрадника, причетного до репресій співробітників ЗАЕС, — ВІДЕО

Джерело

Новини Запоріжжя