Гендиректор МАГАТЕ про Запорізьку АЕС: «Ситуація крихка та нестабільна» — Новини Запоріжжя

В Україну прибув генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі. Він планує приїхати на Запорізьку атомну електростанцію, а під час пресконференції в Києві розповів про ситуацію на ЗАЕС.

Про це передає «Суспільне».

За його словами, ситуація на ЗАЕС «крихка та нестабільна». Гроссі нагадав, що станція вісім разів опинялася на межі знеструмлення. Гендиректор МАГАТЕ наголосив, що жодна атомна станція не повинна піддаватися нападу або бути військовою ціллю.

«Я дуже часто характеризував ситуацію на ЗАЕС як дуже крихку. Є певна стабільність протягом декількох днів, а наступного дня відбувається якась подія, наприклад, зіткнення з безпілотником, або, як сьогодні, одна з двох ліній електропередач вийшла з ладу, що означає, що станція знову опинилася на межі знеструмлення, — заявив Гроссі. — Тому я схильний погодитися, коли ми говоримо, що ситуація дійсно дуже серйозна».

Нагадаємо, дві зовнішні повітряні лінії електропередачі ЗАЕС були пошкоджені 2 вересня внаслідок російських обстрілів. Через ці дві лінії станція отримувала живлення від української енергосистеми для забезпечення власних потреб.

У Запоріжжі затримали викрадачів, які вимагали гроші від чоловіка: у них знайшли гранату та набої, — ФОТО, ВІДЕО

Джерело

Новини Запоріжжя