Чи дає вступ до аспірантури відстрочку від мобілізації: роз’яснення міністра

Чи дає вступ до аспірантури відстрочку від мобілізації: роз'яснення міністра.

Чи дає вступ до аспірантури відстрочку від мобілізації: роз’яснення міністра. Фото: із відкритих джерел

Чи підлягає військовозобов’язаний, який навчається в аспірантурі, мобілізації, залежатиме від форми навчання, розповів голова профільного міністерства.

Не секрет, що за останні два роки сильно зросла кількість чоловіків, «які раптом згадали, що їм потрібна друга чи третя вища освіта, аспірантура чи докторантура» — написав у своєму блозі у Фейсбук міністр освіти та науки Оксен Лісовий.

Міністр — противник «фіктивного навчання», тож правила вступу до аспірантури цього року змінено.

Прохідний бал за загальною навчальною компетентністю — 160. Іноземну мову потрібно здавати в обов’язковому порядку для вступу до магістратури, але це не обов’язково для вступу до аспірантури.

При вступі на контракт до аспірантури можна вчитися лише на заочній або вечірній формі, а це не дає право на відстрочку. При цьому кількість місць на бюджеті цього року збільшується з 3200 до 7000.

Також міністр розповів, що щороку до аспірантури (і бюджету, і контракту) вступали близько 7-8 тисяч осіб. А цього року для складання обов’язкового тесту для вступу до аспірантури та магістратури зареєструвалися 246 189 осіб. 79% з них – це чоловіки, серед яких майже половина (91 561 людина) претендує на вступ до аспірантури.

Таку кількість охочих вчитися чоловіків міністр назвав аномалією, що шкодить якості освіти та економіки, і навіть національній безпеці. Про всі факти фіктивного навчання він просить повідомляти правоохоронні органи.

Нагадаємо, у травні RADA.zp.ua писав, що ініціативна група у Комітеті з питань економічного розвитку Верховної Ради розробила варіант економічного бронювання від мобілізації.

Джерело

Новини Запоріжжя